Pàgines

divendres, 18 de desembre del 2009

Hostal de la Molina (La Quar)


La Molina és un antic hostal que ja era actiu a principis del s.XIX. La casa es troba a tocar la riera de Merlès, en el punt on es creuaven dos camins importants : per una banda el camí ramader que venint de Prats de Lluçanès seguia la riera en direcció al Pont de Roma-Sant Jaume de Frontanyà per arribar finalment a Castellar de N'Hug, i el camí que venia de la Portella i la Quar i atravessant la riera per la palanca de la masada anava en direcció a Alpens.

El topònim ens indica que a tocar la riera de Merlès, en aquest lloc, hi hagué una molina serradora.
10 setembre 1805.- Concesió de precari a Joan Soldevila, veí de Santa Maria de la Quar. “Facultad de continuar de tener meson en su casa llamada Molina. Corriente y arreglado en el termino de medio año”. Cens 9 rals. (1)

El 1838 s'hi vàren allotjar alguns estudiants que anaven a la universitat carlina instaurada en el monestir de La Portella. (2). Artur Osona publica el 1897 :"Pel costat de l'Hostal de la Molina s'enfila'l viarany, entrant bentost en un lloch de rústega bellesa... (3), i el 1899 va publicar :"En la casa de la Molina, se segueix lo camí que va en direcció O..." (4)


Restes de la Palanca de la Masada

C.A. Torras també comenta ben poca cosa l'any 1905 : "La Molina. S’atravessa la riera de la Quar y’s creua’l camí de La Quar a Alpens". (5)

1975. "Hostal la Molina, a 680 metres d’altitud. Hi donen modest acolliment. La casa és edificada vora la riera de can Pou i prop de l’aiguabarreig amb el riu Merlès. Per damunt de la casa arrenca el camí a la Quar i a l’esquerra de la riera de can Pou". (6)

1978 - “2.50 h del Pont de Vilalta. La Molina (640 mts). Antic hostal que avui no en fan. Però hi ha masovers. Hi ha un matrimoni que no es resigna a abandonar la pàtria xica pròpia. (...) de la Molina surt un camí que guanya el Plà de la Quar i pel Coll de Gabaigs emna al Santuari de la Quar i al Monestir de la Portella...”. (7)

Després dels incendis del 1994, l'escriptor Josep Maria Espinàs també va passar per la Molina i en comenta: "Passat el torrent de Can Pou trobem La Molina, que havia estat un hostal" (8). Actualment és una casa de pagès habitada.




FONTS CONSULTADES :

(1) A.C.A. REAL PATRIMONI. Establiments 1769-1830. Vol 453
(2) Universitat carlina de Sant Pere de la Portella
(3) Osona, Artur - Guia itinerari del Llusanés..., p.118
(4) Osona, Artur - Guia itinerari del Llussanès...,p.31
(5) Torras, C.A- El Berguedà, 167
(6) Berguedà i Llussanès, 262
(7) Sant Jaume de Frontanyà i l'alta vall del riu Merlès, p.?
(8) Espinàs, Josep Maria - A peu pels camins de cendra. El Berguedà, p. 165
Fotos: Carles Figols

.

Cap comentari:

Publica un comentari a l'entrada