Pàgines

dijous, 17 de desembre del 2009

Hostal de Gelida (Gelida)

Aquest edifici s'ha conegut com l'antic hostal i també com la casa de la recol.lecta, segurament dels delmes de la baronia de Gelida fins que els senyors de Gelida, Domènec de Dalmau i d'Amat i el marquès de Cerdanyola, Josep Maria d'Arróspide i de Marimon, a través del seu apoderat, el vengueren l'any 1856 als Sàbat, pel preu de 2.125 lliures barceloneses, una branca oriünda de can Sàbat de la Pujada.

Aquestes línies Sàbat són: Joan Sàbat i Fossalba, hereu de can Sàbat en el seu tercer fill, Josep Sàbat i Estella (*Gelida 1751) casat l'any 1788 amb Teresa Alàs i Gol, de Subirats, inicia la línia de Ramon Sàbat i Alàs, comprador de l’Hostal del barri de les Cases Noves de Gelida.

Una altra línia s'inicia que ens mena als cònjuges Camil Sàbat i Sabaté casat amb Remei Tubella i Torrents i que en continuen descendents. En Ramon Sàbat i Alàs és el primer de la línia de l'Hostal que fineix amb Josep Galofré i Sàbat que durant els anys cinquanta i seixanta hi funcionava una fàbrica de gel. En Josep Galofré i Sàbat fou alcalde de Gelida: (1972-1979). Els descendents vengueren la propietat l'any 2000.



Fotos i texte :
http://www.gelida.org/mas2/hostal.htm

.

Cap comentari:

Publica un comentari a l'entrada