Pàgines

dijous, 17 de desembre del 2009

Hostal Jaumet (Torà)


A les comarques de l’interior de Catalunya, quasi al centre geogràfic del país, hi ha un hostal més que centenari. Es tracta de l’Hostal Jaumet, en la localitat lleidatana de Torà. Especialitzat en la cuina tradicional catalana, a base dels productes típics de la terra, va començar la seva història en 1890, quan aquesta família cuinava per als nombrosos tractants de porcs que freqüentaven la població. Uns anys abans, amb les nou onzes que els havia tocat a la rifa, havien comprat un terreny a prop de la carretera que uneix Barcelona amb Andorra. Al primer de la nissaga li deien “el Jaumet dels Bous”. Els seus fills, Miquel i Margarida, van ser els agraciats amb la rifa i els que van muntar aquell incipient hostal.

A principis del segle XX, aquella carretera es va veure freqüentada pel pas dels carruatges que acostaven els viatgers fins al tren de Calaf, a uns quinze quilòmetres de allí, viatgers procedents del pirineu lleidatà i de les valls d’Andorra, que es dirigien a Barcelona. El nostre Hostal va veure incrementat el moviment de persones que sol·licitaven els seus serveis. El fill d’en Miquel i Margarida, anomenat Jaume Closa, es va casar amb la Montserrat, procedent d’una casa que comerciava amb carbó. Són ells els qui, en 1922, construeixen les quadres amb cent estaques per a poder donar aixopluc tant als genets com a les cavalleries. L’esmentat Jaume Closa perd un braç, a causa de la mossegada d’un ruc. En quedar impedit per als treballs més durs, decideix ampliar l’Hostal i, juntament amb la seva esposa Montserrat, oferir els seus serveis als traginers, als tractants, carreters i, molt aviat, als primers camioners.

Durant la Guerra Civil, l’Hostal es converteix en caserna, fins que, passada la contesa, tornen a començar de nou, en quedar molt malmès el país, la població i la família Jaumet.

Amb l’aparició del fenomen turístic, l’Hostal Jaumet inicia una nova singladura, amb la construcció del nou bar, en 1960, al peu de la carretera nova que circumval·la la població, després de sofrir un incendi a les quadres. Ja en 1963 es basteix un nou menjador i cuina. Quatre anys més tard s’amplia l’hostal amb noves habitacions en la planta superior. A la dècada dels vuitanta edifiquen una sala àmplia per a banquets i convencions, renoven el bar, habiliten nous equipaments, fins que en 1990 se celebra el primer centenari de l’hostal.

En els últims dotze anys s’ha remodelat la cuina i les habitacions i s’ha construït la piscina amb terrassa interior, no sense dificultats, en haver patit una greu inundació en setembre de 1999. Actualment, s’està a l’espera de realitzar nous projectes com el servei de gimnàs i sauna.

Entre les personalitats que han visitat l’hostal s’ha de destacar el President de la Generalitat, Francesc Macià, en 1932, monsenyor Tarancón, en 1948, el president Jordi Pujol, en diverses ocasions, i nombrosos polítics, esportistes i escriptors. Vàries publicacions han glossat la tasca d’adaptació a cada època històrica d’aquest hostal, més que centenari, que es prepara per a continuar afrontant nous reptes.


Fonts consultades :

http://www.hostaljaumet.com/historia.htm
http://www.hostaler.org/Arxius/Components/Component.1/Arxius/Documents/resumpremsa/1set/adeu2.pdf

.

Cap comentari:

Publica un comentari a l'entrada