dilluns, 14 de desembre de 2009

Hostal Parai - Hostal de l'Esquirol (Sta. Maria de Corcó)

Mostra Antics hostals de camí ral en un mapa més gran

Al final del carrer Major de l'Esquirol, a l'esquerra i abans de prendre el carrer del pont trobem la casa més emblemàtica del poble: el Parai, antic hostal que data del segle XV i remodelat el segle XVIII, i d'on va sortir el nom del poble.(1)

Entre el 1327 i el 1355 es coneixen ja les terres i el mas Esquirol, just al costat del camí ral de Vic a Olot, i al 1437 aquest mas funciona com a hostal i escrivania, és a partir d’aquí que surt la fesomia de poble de l’Esquirol que es forma al llarg del camí (2). Algunes fonts diuen que a l'hostal hi tenien un esquirol en una gàbia i per això se l’anomenava també l’Hostal de l’Esquirol (3).

Francisco de Zamora hi va pernoctar el dia 24 d'agost de 1787, i el va qualificar com un hostal digne :

"El Esquirol, población de unas 200 casas, es una sola calle con puente en medio que divide parte de ella. Su nombre propio es Santa Maria de Corcó, llamandose Esquirol por un cuento gracioso. Aqui siembran nabos con al fayol i mijo; y cuando gastan estas plantas están ya crecidos los nabos. La iglesia es nueva y hecha de limosna (...) El mesón es digno, i en el nos cogió una tormenta terrible. Saliendo de este pueblo empiezan ya a verse prados naturales y ganados en que ellos se crian, y todo el camino es una peña viva. Salimos de este mesón i fuimos a dormir al de Antonio Gros (...)" (4)


FONTS CONSULTADES :


(1) De l'Esquirol a Cabrera. Els Cingles de Collsacabra, núm. 33, any 1995, p. 23
(2) http://www.lesquirol.cat/index.php?id=64
(3) http://www.lesquirol.cat/index.php?id=61
(4) http://www.elscingles.org/revista/n/n00-n00/ELS%20CINGLES%20-%20n46%20Desembre%202001.pdf

.

Cap comentari:

Publica un comentari a l'entrada