Pàgines

dilluns, 21 de desembre del 2009

Hostal del Garrofer (Coma-ruga, El Vendrell)


 

L'Hostal de Garrofer o de la Creu del Garrofer ja existia el 1814 i es trobava situat al peu del camí ral que anava de Vilanova i la Geltrú a Tarragona. El camí sortia de Vilanova i la Geltrú i anava en direcció a Cubelles, Cunit, hostal del garrofer, Creixell, Torredembarra, Altafulla i arribava a Tarragona. (1)

Algunes fonts apunten que el lloc on es trobava l'hostal de garrofer, havia estat un antic assentament romà anomenat "mansio palfuriana". Aprop encara es conserven parts de l'antic camí romà que estava empedrat, conegut com la Via Augusta o camí de França, i en el que es van trobar dos mil.liaris romans : el del Vendrell i el de Sant Vicenç de Calders. (2)

El 1903 s’obrí al trànsit un enllaç des de l’Hostal de la Creu del Garrofer amb la nova carretera que duia a Sant Boi de Llobregat per les costes de Garraf, actual comarcal C-31 de Barcelona a Valls. Els anys 20 l'hostal es va tancar i es va anar enrunant degut al seu abandonament.

El 1927 Narcís Bas i Socías va publicar a "La Nari. Novel·la de costums vendrellenques" un text al·lusiu a l’Hostal :

“[…] Hora és de retornar al Vendrell. Seguim per la carretera, donant la volta al cantó per on hem vingut. Al pas, deixem Roda de Berà allà dalt a mà esquerra. Ben aviat, junt a la carretera, trobem el que fou el renombrat Hostal del Garrofer. Pobre Hostal del Garrofer…! El seu estat és horriblement ruïnós; són ruïnes evocadores i suggerents. Signifiquen l’agonia d’una tradició, són despulles d’una etapa plena d’emocions i de pintura. Quan el floreixement de les diligències carregades de viatges i de fardos, l’Hostal del Garrofer gosà de gran tràfec. En aquelles èpoques de grossa agitació, l’Hostal del Garrofer experimentà contratemps abrudamors, però mai refusà ni es rendí al perill. Podien les diligències tropessar amb partides de bandolers o amb els facciosos; però en arribar a l’Hostal memorable, els passatgers es consideraven a cobert d’aventures, puig utilitzant un corn, l’amo alçava el sometent. Fou heroic, tant, com brau era el sometent en què comptava. Té una història que està per escriure i és llàstima que resti ignorada. De les flames de l’orgull legítim que podia fer gala l’Hostal del Garrofer no en quedaran més que les cendres del desalè[…] (3)


El dia 15 de gener de 1939, el fotògraf Robert Capa va fer algnes fotos a una dona i el seu carro després que fos bombardejat per uns avions. Les imatges es van publicar en el semanari Picture Post amb el títol "Tragedy of Spain".


Anys més tard, la senyora Montserrat Sendra Morgades va anar a veure una exposició sobre Robert Capa i al veure la  fotografia de la dona i el carro, va reconèixer les parets de la casa propietat de la seva família, es tractava de l'antic hostal del garrofer que durant la guerra ja es trobava mig en runes i tancat des dels anys vint.


L'antic hostal que avui ja no existeix es trobaria ubicat entre els kms. 1187 i 1188 de la N-340. Avui hi ha un establiment de venda d'embarcacions marines i un prostíbul al fons a la dreta.


FONTS CONSULTADES :


(1) Pere Serra Bosch - Prontuario ... , 1814 
(2) Arrayás Morales, Isaias- Morfologia històrica del territorium de Tarraco en època tardo-republicana romana o ibèrica final (ss. III-I a.C.): cadastres i estructures rurals. El territorium de Tarraco: Les fonts arqueològiques, p.262
http://books.google.es/books?id=AfV2LOW25K0C&pg=PR6&dq=hostal+ribot+girona&hl=es&ei=00QHTe_YOY_Lswb9_4D6DQ&sa=X&oi=book_result&ct=result&resnum=7&ved=0CE0Q6AEwBg#v=onepage&q&f=false
http://www.enciclopedia.cat/fitxa_v2.jsp?NDCHEC=0069910
(3) Carles Querol. A Contracorrent
https://carlesquerol.wordpress.com/2014/01/27/exercici-solvent-de-localitzacio-geografica-duna-imatge-fotografica-de-robert-capa-de-fa-75-anys/
(4) Tras los pasos de Robert Capa- Masacre en Comarruga
http://www.elperiodico.com/default.asp?idpublicacio_PK=46&idioma=CAS&idnoticia_PK=637429&idseccio_PK=1013
Robert Capa al Penedès.
http://www.robertcapapenedes.com/mapa-foto.php?id=22

FOTOGRAFIES
Robert Capa  - Foto Miniatura N. 111 (no hi ha negatius). 
QUADERN DE CONTACTES DEL REPORTATGE FOTOGRÀFIC DE ROBERT CAPA DEL 15 DE GENER DE 1939 - INTERNATIONAL CENTER OF PHOTOGRAPHY DE NOVA YORK
Carles Querol
DIBUIX 
Llorenç Brunet i Torroll ( 1873 – 1939 )

Cap comentari:

Publica un comentari a l'entrada