Pàgines

dilluns, 11 de gener del 2010

Hostal del Pubill (Cornudella de Montsant)


Antic hostal de camí ral conegut també com "La Venta d'en Pubill", situat damunt l’aiguabarreig del barranc d’Arbolí amb el riu Siurana, vora la cruïlla de la carretera a Poboleda (Ctra. C-242, cruïlla amb la T-702).


L'hostal del Pubill (també s'escriu Puvill) es troba a la vora de la cruïlla de la carretera de Reus a Lleida i de la carretera que va a Poboleda, a uns 4 kms de Cornudella de Montsant en direcció a Reus.

L'acta municipal del 25 de març de 1867 (l'escrivà, per error, va escriure 1877) parla d'una sol.licitud de construcció de casa "cita en la partida Mas d'en Pubill y en la parte empalme de la carretera de Poboleda con la de Lérida a Reus". La carretera havia arribat a Cornudella de Montsant el 1864.

La Venta del Pubill es va edificar en una una cruïlla de camins, i aviat es va dedicar a oferir estatge a traginers i viatjants. Algunes fonts diuen que ja era ben coneguda des de principis del segle XIX.


A principis del segle XX, quan a la zona només passaven carros pel camí de terra i pedres, la Dolors Sabaté va començar oferir un servei de cafè de mitjó. L'hostal poc a poc es va convertir en un restaurant tradicional i de caire familiar, molt conegut a la comarca, i on la Josefa i la Mª Carmen (joves de la Dolors) preparen avui plats de cuina casolana.


Segons el Diari de Tarragona, en un article publicat el 8 de febrer del 2001, la Venta del Pubill va fer 200 anys l'any 2006, i segons aquesta versió l'hostal va ser edificat l'any 1806 :

"Eva Gomis i Josefa Jiménez estàn al.lucinades. D'aquí a cinc anys, la Venta d'en Puvill -el restaurant que fa de porta d'entrada al Priorat- celebrarà dos segles de vida, dos segles de bon menjar, de generació en generació. La Venta s'ha convertit, per la seva situació estratègica -a la cruïlla de carreteres de Cornudella de Montsant i Poboleda- en punt de trobada d'importants inversors. "Fa quinze dies va venir Serrat, i em va agafar cantussejant", diu Josefa. "Però és molt bona persona, un tío molt campechano". (Dijous, 08/02/01 Diari de Tarragona)

Al menjador de la Venta d'en Pubill s'hi pot veure una gran fotografia de 1909 amb dos autobusos de la "Compañia Reusense de Automóviles la Hispania" aparcats davant de l'hostal. I és que la històrica línia regular Reus-Prades sempre ha anat lligada amb la història de l'antic hostal.

"El 14 de gener del 2004, la "Compañia Reusense de Automóviles la Hispania", més coneguda popularment com "La Hispània" a seques, ha abandonat definitivament les darreres línies de viatgers que mantenia al Priorat, després d'haver venut la concessió a l'empresa tarragonina Autocars Plana (...)".

La Venta d'en Pubill és l'únic dels antics hostals del Priorat que encara està en actiu.


La casa principal, conegut com el Mas d'en Pubill està documentat l'any 1762, i és la és la que va donar nom a les terres i posteriorment a l'hostal. És situada també als abellars aprop de l'hostal.


Fonts consultades:

http://www.cornudella.oasi.org/niv2.php?id=30

http://www.cornudellaweb.com/masos/ventapuvill.htm
Fotografia de Jordi Maynat (de May-web). Text extret dels llibres :
- Ramon Amigó i Joan Bta. Espasa - "Noms actuals i pretèrits del terme antic de Cornudella de Montsant"
- Ezequiel Gort - "Història de Cornudella de Montsant"
- Ramon Amigó -"Siurana de Prades, enllà de la història i la llegenda"

http://www.enciclopedia.cat/fitxa_v2.jsp?NDCHEC=0423810

http://www20.gencat.cat/estatics/PalauRobert/RutesCat/pdf/183-De%20Poboleda%20a%20Cornudella%20de%20Montsant-Catala.pdf

http://pradesonline.iespana.es/hemeroteca_0401.htm

http://www.prioratdigital.com/montsant/cornudella.html Fotografies 2 i 3

Mapa: ICC.cat
.

2 comentaris: