Pàgines

dimarts, 12 de gener del 2010

L'Hostal Vell (Perafita)


Antic hostal que es trobava situat aprop de Perafita (Osona) i que, de moment, no hem determinat la seva localització exacte. Actualment hi ha una casa coneguda per l'hostal nou, que ja ens dóna pistes que hi havia un hostal vell. Ni els mapes de l'ICC ni la toponimia ens donen pistes per localitzar-lo.

Una posibilitat és que l'hostal fos situat en l'antiga casa Puig, que havia estat una edificació romànica documentada al segle XIII i que a finals del s.XIX es convertí en castell amb torres i altres elements no medievals. Avui és conegut pel Castell de Perafita o per Castellnou.


La descripció de l'antic hostal ens la dóna l'excursionista Pelegrí Casades que el va veure en runes :

"Desde Perafita, y en direcció a tramontana, se segueix un camí carreter que ve de la part d’Olost, trobantse a poch tret del poble una font; més enllà, a l’esquerra, s’alcen les solitaries runes d’un grandiós casal mig partit, com si, penedits los enderrocadors de tant vella casa, haguessin a mig fer deixat sa tasca a l’acció destructora del temps. Se’n diu l’Hostal Vell, contrastant sa mísera nuesa ab lo rich aspecte de les masies dites les Eures y la Roca, que en lo meteix indret y més al lluny, entre la matisada verdor dels propers quintars, s’oviren, dominant les clotades que a sos peus s’extenen".
(1)


He revistat l'Inventari cultural de Perafita però no hi he trobat cap referència de l'hostal vell. Del castell en comenta :

► El Castell (Fitxa núm.34) és un edifici bastit en època contemporània (finals del segle XIX , principis del XX) amb nombrosos elements neogòtics donant un aspecte de chateau o castell centreuropeu amb dues torres adossades als costats. La seva protecció es deu a la Llei 16/1985 , de 25 de juny, del Patrimoni Històric Espanyol i el seu Número de Registre Estatal és : R I-51-5588. (2)

En Ramon Gabarró Cardona de Perafita hem va fer arribar el següent comentari :

"Per l'emplaçament que dius crec que es podria tractar no de l'Hostal Vell sinó de l'Hostal Nou. Però potser el nou es va construir sobre el vell..., ja tindria lògica, suposant que a la seva època es devia dir simplement Hostal, sense Nou ni Vell...L'Hostal Nou és certament a prop de la Casa Puig (Castellnou) al que nosaltres sempre hem anomenat simplement "El Castell". És cap a un lloc més ensotat, prop d'on modernament han fet una fàbrica d'embotits i on també van buscar petroli als anys seixanta... Hi ha sens dubte una font a prop, la font de la Cordera..."


FONTS CONSULTADES :


(1) Casades y Gramatxes, Pelegrí – Lo Lluçanès – Biblioteca del Centre Excursionista de Catalunya – 1897- p.165
http://perafita.ning.com/
LA NOSTRA HISTÒRIA. HISTÒRIA DE PERAFITA http://api.ning.com/files/AldaUIBuvvgBsIogD58tjPhhn1OGOPhvXS4lZmQIwaw_/histria_perafita.pdf
Foto antiga: http://perafita.ning.com/photo/castell-de-perafita?context=latest
Foto actual: Ricard Ballo
Mapa : ICC.cat
.

Cap comentari:

Publica un comentari a l'entrada