Pàgines

dimecres, 13 de gener del 2010

Hostal de la Plaça (La Jonquera)


Antic hostal del segle XVII situat a l'actual plaça de l'Ajuntament de la Jonquera. Sobre la porta hi ha una llinda amb data de 1662 (és la data més antiga de les llindes conservades a la Jonquera).

Sembla que és l'any 1662 quan es va edificar l'hostal de la plaça Major, perquè arran el tractat dels Pirineus el tràfec de persones pren volada.

1659. Tractat dels Pirineus. Fixació de la frontera en territori jonquerenc. Això potenciaria les funcions annexes al tràfec i intercanvi de persones i mercaderies, fet que ens explicaria la importància, des de llavors, del monopoli de l'hostal.

1662. Data de l'edificació de l'actual edifici de l'hostal de la plaça a la Jonquera, i sabem que llavors que la Universitat de la vila arrendava l'hostal cada any en pública subasta.

1665. Concòrdia entre la Universitat de la Jonquera i el Comte. L'hostal passa a mans del Comte com a compensació per haver fet l'establiment.

1733. Aquell any  es va edificar "la casa de postes" situada al carrer Vell i com indica el seu nom, era el lloc on feien parada els carruatges que prestaven aquell servei. A la llinda s'hi llegeix : POSTA REAL 1733.

1755. Quan hi passa Gàlvez diu que: "La posada tiene mala provisión de camas, en lo demás es regular".

c.1780. Maldà explica que a un cantó de la placeta hi ha un "hostal regular".

1786. I a Towsend no l'hi agrada: "Aquí els hostals ensenyen la seva misèria". No hi ha somiers nomès uns taulers aguantats amb cavallets que suporten els matalassos, tampoc no hi ha cortines als llits ni vidres a les finestres". 

1790. Zamora que hi passa poc després explica que: "Nuestra posada es digna y yo me labé las manos en el mismo fuente en que me abrian serbido la ensalda".

1800. Per Laborde: "tiene una posada regular".

1847. El diccionari de Pascual Madoz defineix la població de la Jonquera i també esmenta l'hostal :
«...Consta de 200 casas; buena plaza con una posada bastante capaz; tiene casa consistorial y una sala destinada para bailes y diversiones públicas, una escuela de. instrucción primaria y latinidad, concurrida por 70 alumnos, que pagan una retribución convencional; varias fuentes de buenas aguas para el surtido y uso común del vecindario; y una iglesia parroquial, de la que son anejas las capillas de Sta. Cristina, San Miguel y San Julián, pertenécientes a su distrito municipal, servidas por un cura de segundo ascenso... un vicario y un beneficiado de patronato local... Hay una administración del ramo de correos, donde se reciben éstos diariamente y casa de postas; los coches de diligencia tienen también su paso diario por esta villa, de ida y vuelta de Francia...»

1853. Richard et Quétin parlen de: "una posada poc confortable". 

L'hostal figura en el catàleg de patrimoni a protegir, amb la fitxa núm. E23 :
"Les característiques originals d'aquesta casa corresponen a l'edificació del segle XVIII, on la façana es composa a partir de la simple expressió dels elements constructius que la formen: brancals, arcs i lloses incipients de balcó de granit abuixardat i barana amb montants llisos o en forma de tirabuixó, com a reflexe d'una tradició constructiva encara simple. La dominant del plè sobre el buit i la cornisa i tortugada ceràmiques apareixen com a altres constants tipològiques. Com a elements singulars destaquen les restes de l'esgrafiat de les façanes". (3)

L'hostal fou propietat de la família Duaner i darrerament ha estat comprat per l'Ajuntament per ubicar-hi la nova casa consistorial.


FONTS CONSULTADES :

Francesc Costa Oller. El camí real de França I. Història. Per camins històrics IV. Mataró 2016,  p.122-123
Compte, Albert i Juan, Enric - EL REPARTIMENT DELS COMUNS A LA JONQUERA A MITJANS DEL SEGLE XIX I EL SEU MARC SOCIAL, POLÍTIC I ECONÒMIC
http://www.raco.cat/index.php/AnnalsEmpordanesos/article/viewFile/92964/164937
Madoz, Pascual: «Diccionario geogràfico-estadistico-histórico de España y sus posesiones de ultramar» Madrid 1847.
http://webspobles.ddgi.cat/sites/la_jonquera/Shared%20Documents/POUM/cataleg.pdf
http://www.lajonquera.info/santamaria.html
http://www.raco.cat/index.php/AnnalsEmpordanesos/article/viewFile/92934/166171
http://www.vilaweb.cat/www/elpunt/noticia?p_idcmp=1976294
http://www.raco.cat/index.php/AnnalsEmpordanesos/article/viewFile/93503/165276
Mapa: ICC.cat

.

Cap comentari:

Publica un comentari a l'entrada