Pàgines

dissabte, 27 de febrer del 2010

Hostal del Taronger (Bisbal del Penedès)




La masia de Gosc (s. XVI), era coneguda antigament amb el nom de l’Hostal del Taronger. Es troba situat al peu de l'antic camí Ral que anava del Penedès en direcció a l’Alt Camp. Desde la Bisbal del Penedès el camí és anomenat camí del Gosc o camí ral.


Aprop es troba la cova de Gosc, documentada com a speluncha de Guasch l'any 1088, sent la primera cova bisbalenca que figura en un document.

La masia de gosc es troba situada sota un turó conegut com el Coster de la Torre, on Solé Caralt identificà terrissa ibèrica i altres materials del mateix període. Un cop dalt del turó tenim una magnífica vista del poble de la Bisbal, així com de la plana i la muntanya de la comarca. El lloc ha estat conreat des de l'antigor i aprop hi ha les restes d'una torre de guaita.

Segons l'historiador Benjamí Català, aquest lloc els grecs l'anomenaven "episcopion", paraula que devia derivar al "episcopium" del llatí i al "episcopal" del català antic, i que avui coneixem com a "Bisbal".

En el lloc on avui es troba la Bisbal del Penedès, l’any 1302 es documenta el topònim “parada que Dicunt Episcopalem”, també esmentat el 1307. Aleshores el lloc pertanyia al terme de Castellví de la Marca. Devia tractar-se d'un "lloc de parada” o “hostal” situat en lloc de pas.

Masia molt antiga, segurament del segle XV o XVI, aprofitant un emplaçament moltíssim més antic.

Situada al peu del camí ral que manava del Penedès cap a l´Alt Camp i la Conca de Barberà, era coneguda antigament amb el nom de l´Hostal del Taronger.

La seva estructura és força complicada i a base d´arcades apuntades a la manera gòtica, així com d´altres de mig punt o rebaixades.

Hi ha una bonica obertura de pedra a dalt de la sala, amb festejadors que estan formats per una mateixa peça sàviament combinada tant en els seients com a la batedora del finestral. També s´ha de remarcar un pilar totalment de pedra des de la base fins al capitell i que dóna suport a la jàssera que sosté l´embigat.

Recement es va arreglar l´ala esquerra de la masia mentre que la resta decau d´una manera accelerada i progressiva.

La incultura i barbàrie d´aquests darrers anys també han colpit les portes i l´interior del venerable edifici.

Gosc, masia vella de saba llunyana,


relada a la terra d´època romana.


Que coses veieres com cal i no cal


asseguda a la vora del vell camí ral!


També te´n digueren Hostal del Taronger


i estada allí feren milers de viatgers ...


Suau decadència menes des llavors..


Ta sola presència omple de records.


BENJAMÍ CATALÀ BENACH. "Masies. La Bisbal del Penedès i Rodalies". - 1987

Fonts consultades :

https://www.facebook.com/photo.php?fbid=1690957051161602&set=a.1583101138613861.1073741836.100007419696302&type=3&theater http://www.elmartinet.cat/caminada35.html
http://documentacio.apatgn.org/tag/revistes/tag.33.pdf
Tomb del coster de la Torre, p. 7
http://www.enjolit.com/0805/0805.pdf
RUTA DESCOBERTA DE LA PEDRA SECA AL CAMÍ DE GOSC, LA BISBAL del PENEDÈS
Revista Pedra Seca. Núm. 74 - febrer 2010
http://personales.ya.com/cidomcat/CABANES/enviament%20digital%20febrer%202010.pdf
http://www.enciclopedia.cat/fitxa_v2.jsp?NDCHEC=0010211
Mapa: ICC.cat
.

Cap comentari:

Publica un comentari a l'entrada