Pàgines

dissabte, 14 d’abril del 2012

Fonda cal Ganso-Fonda la Masia (Moià)

Cal Ganso-La Masia

La casa de cal Ganso (la masia) fou una antiga fonda situada al camí ral de Vic a Manresa, i avui a la cruïlla del carrer de les Joies amb la plaça Sant Sebastià. 

1748. Data que figura en una inscripció que hi ha a l'entrada de la casa. 

1895. Magí Vilardell Bosch (1848-1910) va comprar la casa de cal Ganso amb el propòsit de destinar-la a lloc de vacances per la seva muller i els seus fills. 

Magí Vilardell era el fill petit d'una familia humil del mas la Gònima de Moià. El seu pare va morir quan nomès tenia nomès 2 mesos d'edat, i la seva mare Rosa va pujar sola els seus tres fills. De jove va treballar de pastor a les masies properes (la Cabanya i el Prat) i d'aquí li va començar l'afició a treballar la fusta, primer fent gàbies d'ocell que venia al mercat dels diumenges. Després anà a Barcelona a començar d'aprenent i anys més tard va obrir els Tallers Vilardell al carrer Viladomat núm. 85. Amb el temps Magí Vilardell va esdevenir uns dels prohoms capdvanters de la indústria de la fusta a Catalunya i Espanya amb sucursal a Madrid. Dels seus tallers sortien finestres, balcons i tot tipus de treball de fusteria per les principals obres modernistes que es feien a Barcelona.

Magí Vilardell Bosch es va casar amb la Carolina Permanyer Valls (1878-1896), filla de Sant Feliu de Codines i va tenir un total de 18 fills però nomès 11 fills van arribar a l'edat adulta :
  • Josep Mª Vilardell Permanyer (1891-1959). Metge. Casat amb ? Fornell.
  • Pere Vilardell Permanyer (?-1951). Casada amb Emilia Berenguer Escasany (?-1987)
  • Francesc Vilardell Permanyer (?-1951). Constructor
  • Enric Vilardell Permanyer
  • Pilar Vilardell Permanyer
  • Carme Vilardell Permanyer
  • Jacint Vilardell Permanyer (1894-1967). Metge. Casat amb Mercè Viñas Novelli.
  • Montserrat Vilardell Permanyer
  • Maria Vilardell Permanyer. Casada amb Pere Vinas Dordal (1878-1948). Vivien a la casa Garriga Nogués del Carrer Diputació 250 de Barcelona (avui Fundació Gòdia)
  • Magí Vilardell Permanyer. Va continuar el negoci familiar de la fusta
  • Carolina Vilardell Permanyer

1896. Un any després de comprar la casa de cal Ganso va morir la muller de Magí Vilardell, la Carolina Permanyer.

Pels volts de 1898 Magí es va tornar acasar en segones núpicies amb la Matilde Garriga Ballvé, també originària de Sant Feliu de Codines, amb qui va tenir un fill:
  • Joan Vilardell Garriga (1899-). Metge i farmacèutic. El 1928 va comprar la farmàcia Vilardell, un dels edificis farmacèutics modernistes més emblemàtics de Barcelona.

1910. Aquell any va morir Magí Vilardell Bosch, quan era president del Gremi de Fusters de Barcelona. Els camps del voltant de cal Ganso de Moià es van dividir en 12 parts per poder-ho repartir entre els dotze fills.

1912. Magí Vilardell Permanyer va continuar al capdavant dels tallers Vilardell de Barcelona. Aquell any van posar a la venda les famoses agulles d'estendre Vilardell i també començaren a construïr vaixells i fins i tot xalets.

Foto S. Renom

1920. En aquell temps cal Ganso era fonda on els passavolants poden fer un àpat o dormir, i també botiga que venia una mica de tot. A la tardor o l'hivern es feia la matança del porc davant la porta de la casa.

Uns anys abans la tartana del vell Ganso ja transportava gent i mercaderies. Segurament feia el trajecte Moià-Vic i Moià-Manresa amb sortides aproximades a les 6 del matí i a les 2 de la tarda.


1922. S'edifica la primera torre xalet edificada en els camps del voltant de cal Ganso que formaria part del conjunt conegut com la colònia Vilardell

1930. Posada "cal Ganso".  La casa de cal Ganso seguia fent funcions d'hostal. Aquell mateix any ja hi havia 7 torres edificades de la colònia Vilardell.

"Antigament, l’edifici de La Masia era cal Ganso, un establiment que servia de fonda, juntament amb cal Tià, la Fonda del Remei i el Gran Hotel (...) De cal Ganso no en recordo res. A casa es parlava de la Casilda, la mestressa, gent emprenedora que amb la fonda i la cansaladeria es trobaven enfeinats tots els dies de l’any".



La Masia té la figura d’una masia catalana i, encara que reconec que sense l’edifici la plaça i el carrer guanyarien molt en espai, enyoro aquelles olors suculentes que sortien de la cuina quan la regentava el matrimoni Pla-Coma. (...) La Masia és un edifici aïllat i prop seu hi havia la farmàcia, un establiment petit però harmoniós". 




"Quan van construir el Gran Hotel, el mateix promotor va fer-se càrrec també de La Masia. Van rebaixar el carrer, van pavimentar-lo i dins els grans finestrals s’hi veia moviment i vida".

El 22 de setembre de 1949 el diari "El Mundo Deportivo" publicava un anunci publicitari de la Fonda just a sota d'on s'anunciava la inauguració del Gran Hotel de Moià :

Restaurante y Fonda "la Masía"
Plaza San Sebastian n. 6 - Telefono 37 - Moyá
Confortables habitaciones - Cuartos de baño y duchas


Al darrers anys funcionà només com a restaurant i actualment és propietat de l'Ajuntament de Moià.




FONTS CONSULTADES

Feliu Añañós. Moianes.net 
http://www.moianes.net/galeria/displayimage.php?album=search&cat=0&pos=1
Joaquín Montbrú. Moianes.net
http://www.moianes.net/galeria/displayimage.php?album=search&cat=0&pos=0
Automovilista Oficial del Real Moto Club de Catalunya. 1ª Ruta Catalunya. Cir. Nº 6
Agustina Cantó. Dos edificis moianesos. 2012 
http://www.latosca.cat/2012-09.pdf
Hemeroteca el Mundo Deportivo
http://hemeroteca-paginas.elmundodeportivo.es/EMD02/HEM/1949/05/30/MD19490530-004.pdf 
Modilianum. Febrer 1961
http://trencadis.diba.cat/downloads/diba:3511?datastream_id=file
Ressenya de la Colònia Vilardell. Clar i Net. 6-08-1932
http://trencadis.diba.cat/downloads/diba:11897?datastream_id=file
Magí Vilardell dels tallers de fusteria
http://barcelofilia.blogspot.com.es/2015/11/magi-vilardell-tallers-de-fusteria.html
Farmàcia Vilardell. Gran Via/ Pau Claris (1914-2004)
http://barcelofilia.blogspot.com.es/2011/08/farmacia-vilardell-gran-via-650-1914.html
Joan Pujol Ros. L'antiga farmàcia Vilardell de Barcelona. Notes històriques
http://www.modilianum.org/html/2010.html
La Tosca. Desembre 2011
http://www.latosca.cat/La_Tosca_122011.pdf
Moià d'abans. Joan Carrera Vilardell
http://moiadabans.blogspot.com.es/2015/08/historia_11.html
Traginers. Moià d'abans. Joan Carrera Vilardell
http://moiadabans.blogspot.com.es/2016/11/traginers.html

FOTOS
Marià Escriu - 2003
Teresa Sanz - https://es.pinterest.com/pin/255931191297088168/

Cap comentari:

Publica un comentari a l'entrada