Pàgines

diumenge, 31 de juliol del 2016

Fonda Papiol (Calafell)


PRIMERA GENERACIÓ

L'any 1952 la Mercè Giralt Raventós i el Salvador Papiol Romeu van obrir la Fonda Papiol a la platja de Calafell, que aleshores tenia servei de bar i habitacions. Van tenir 3 fills : 
  • Vicentet Papiol Giralt (?-2008), casat amb Rafela. Filla: Mercedites
  • Teresina Papiol Giralt. Casada amb Juanito Vernet.
  • Lola Papiol Giralt, casada amb en Peret Vernet. Filla : Teresa 

La Mercè Giralt Raventós era filla de Pere Giralt Robert i de Teresa Raventós Alsina. Els Giralt era una familia originària de Sant Pere de Ribes. Tenia 8 germans : La Lola, el Pere, la Pepeta, la Teresa, el Josep, la Maria, el Joan i la Sisqueta.


En Salvador Papiol era pescador i tenia una barca de bou amb una tripulació de vuit homes. El peix que pescaven el portaven a la fonda on la Mercè i les seves filles el preparàven per fer-ne cassoles marineres.

En aquell temps la Fonda Papiol també es coneixia com "Cal Manco."


A mitjans dels anys 50 a la platja de Calafell hi havia el Pòsit de Pescadors, el bar Marina, l'Hotel Catalunya, l'edifici del cine on hi havia la fàbrica de gel a càrrec de Joan Pons Pedro, conegut pel "Joan del Gel",  la Casa Tetas al carrer de cal Serandilla, les cases de cal Pericu que després van anomenar-se de la Perica. 


A la dreta i molt aprop de la fonda hi havia la terrassa del bar "El Molino", coronada per un petit molí amb aspes on hi solien fer niu els coloms. L'establiment anava a càrrec d'una familia italiana i era un conegut bar de vermuts. L'any 1961 s'hi va construir l'edifici de "La Goleta" promogut pel sr.Costa que era l'amo de Mas Canys, i aquest va ser el primer bloc de pisos de Calafell. 


Una mica més lluny hi havia el restaurant la Barca (ca l'Ardet) emplaçat avui a l'Urbanització Mas Mel, i a tocar el desaparegut restaurant la Gamba. Amb l'arribada del turisme també va obrir la terrassa del Mònaco (cal Monis).



L'any 1964 el menú turístic de la Fonda Papiol valia 60 cèntims.


SEGONA GENERACIÓ

La filla Teresina Papiol Giralt es va casar amb Juanito Vernet Pallarès i van continuar el negoci familiar de la fonda. La Teresina solia treballar de cambrera al menjador.

La familia de cal David

El Juanito Vernet Pallarès era fill de David Vernet Salvadó (?-1940) i de Maria Pallarès, coneguts com la familia de "cal David" (Divid). Els seus germans eren la Maria, l'Antonio i el Peret que es va casar amb la Lola Papiol, germana de la seva dona.

El pare del Juanito, David Vernet Salvadó havia estat un dels caps de la Societat de pescadors de l'UGT de la platja de Calafell, i durant la guerra civil fou detingut i empresonat a la presó franquista del Penal d'Orduña de Biscaia, on hi va morir l'any 1940.



TERCERA GENERACIÓ

L'abril de 1997 Salvador Vernet Papiol i la seva dona Joana Navarro Ponç van inaugurar l'actual Restaurant Vell Papiol, que li van posar el nom en honor a l'antiga fonda dels avis. El Salvador havia estudiat a l'Escola d'Hostaleria i Turisme Sant Narcís de Girona.

QUARTA GENERACIÓ

L'any 2003 David Vernet Navarro (7/02/1984) va inciar els estudis de cuina a l'escola Hoteleria i Turisme de Cambrils. El 2005 va fer pràctiques al restaurant el Bulli de Ferran Adrià, i el 2006 hi va treballar com stager. El 2008 va treballar com ajudant de cuina al restaurant de Michel Gerard a les Landes Franceses.

Adreça actual : Carrer Vilamar, 30. Calafell


FONTS CONSULTADES

Els Giralt de Sant Pere de Ribes 1800-2007
Facebook. Grup Recordem. Calafell històric : Josep Mèlich Garcia, Vicenç Soler Garcia

Foto 1: A l'esquerra Josep Solé Domingo de cal Roig o Peixitu, pare de l'Antònia i el Joan, junt amb Ramón Torà "el Sumarinu" i el seu sogre de cal Peixitu.

Cap comentari:

Publica un comentari a l'entrada