Pàgines

divendres, 18 de novembre del 2016

Fonda Fanxicó (Castellar de N'Hug)



La fonda Fanxicó de Castellar de N'Hug és una de les fondes més antigues del Pirineu. Avui encara segueix oferint el seu servei :

"Ja fa molts anys en aquest poblet de muntanya, el Sr. Armengou va pensar que una Fonda podria ser un bon negoci en un poble on estava lluny de tot arreu, però, pel qual i passava gent que feia camí cap a la Cerdanya i França, passant pel Coll de la Creueta.

La Fonda Fanxicó va ser una de les primeres del Pirineu, i tenia el nom de Posada Fanxicó. Com us podeu imaginar les habitacions no tenien banys, però si que tenien palanganes i gerres d'aigua perquè els clients es poguessin rentar. Quan hi va haver llum anava amb 125 volts i, es clar, quan funcionaven gaires aparells ja saltaven els ploms. La cuina era del tipus econòmica i per "sort" no hi havia tanta feina com ara, ja que la cuina econòmica era més petita.

FANXICO
Casa-fundada 
en el año 1731

La Fonda va ser fundada el 1731 hi ha anat passant de generació en generació fins el dia d´avui, on Montserrat Armengou és qui regenta el negoci de la Fonda-restaurant.

El tracte que avui dona la Fonda és el mateix de sempre. La Fonda a part de tenir habitacions pels turistes, també és la casa d´en Pepet Armengou i de la Maria Casals, per tant el tracte que es rep és de total amabilitat i convivència.

La cuina que es fa aquí es la que les padrines han ensenyat a les joves de la casa i per tant avui dia encara és cuina amb els mateixos "trucs" que fa un temps enrere, ho feien les padrines de la casa.

La festa més important del poble, el Concurs Internacional de Gossos d´Atura, que es celebra l'últim diumenge d'agost de cada any, va ser creat pels germans Pepet i Joan Armengou Casals l'any 1962. Aquests dos germans pastors de tota la vida van veure que en d'altres pobles ja es feia i per tant que millor que celebrar un concurs així en un poble dedicat a la ramaderia. Actualment és el fill d´en Pepet Armengou qui participa en el concurs i el 2002-2003 Josep Armengou amb la seva gossa Perla va guanyar el concurs. El 2003 també va guanyar el campionat de Catalunya". (1)



1899. Hostal: Can Fan Xacó, enfront de la iglesia. Guía: Joseph Armengol, cunyat del hostaler, que es lo mellor de la regió. (2)

El divendres 14 d'agost de 1908 l'historiador Joaquim Miret i Sans va esmorzar a la fonda :

"Viernes 14 agosto: Montados en mulas salimos á las 5 y 40 de la mañana y pasamos por el Clot del Mon (Moro), gran fábrica de cemento de Güell. De alli vamos siguiendo siempre al lado de una enorme tuberia que mide de tres á cuatro kilometros y llega al pié mismo del pueblo de Castellar den Huch, donde toma el agua para la fuerza de dicha fábrica. Es obra colosal. Llegamos á Castellar á las 8 de la mañana. Recorremos la población y almorzamos en la posada de Fanxacó. Es un panorama hermoso desde el pueblo hacia sudoeste, viendose en el fondo el monte de la Quart sobre Berga y Pedra Forca. Bajamos luego á las fuentes del Llobregat, que es un manantial que sale de agujeros de la roca y forma una cascada en un lado ó pared de una estrecha garganta de altas rocas. En dos horas regresamos á la Pobla, donde nos apeamos á las 12 y media del dia. Por la tarde paseamos por la villa". (3)






FONTS CONSULTADES 

(1) Fonda Fanxicó. La nostra història
http://www.fondafanxico.cat/fonda.html
(2) Arthur Osona. Guia-Itineraria del Llussanés de las concas del Llobregat, del Cardoner y del Segre, de las serras de Busa, Cadí, Bescaran y Pyrineus, ab la Cerdanya. 1899, p.58
(3) J.Miret i Sans- Café i quilombo, p. 128

Cap comentari:

Publica un comentari a l'entrada