Pàgines

dimarts, 29 de desembre del 2009

Hostal de'n Bernat d'Armadans - Hostal de Collsespina (Collsuspina)


Antic hostal fundat el 1550 per un mestre de cases d'origen francès, anomenat Salvi Pedrós. Aquesta informació es detalla en la inscripció de la llinda de la finestra dreta del portal, on hi ha una invocació pietosa mig en francès i mig en català antic. A l'interior de la sala hi ha una gran volta de pedra que arrenca des del terra. La casa té finestres d'un gòtic tardà i florit.

Als seus inicis era un solitari hostal de camí ral ubicat just al límit dels termes de Collsuspina i Balenyà, freqüentat per tota mena de traginers, mercaders i fins i tot bandolers. El poble de Collsuspina es va crear a partir de l'hostal de Collcespina a mitjans de segle XVI. Al llarg de dos segles compaginà les activitats d'hostal i botiga

Els fogatges del segle XVI senyalen per San Cugat de Gavadons o de Coll sa sima (1553), entre altres la casa o hostal d'en Bernat Armadans.

1592-1600. Al voltant de l'hostal es va edificar la capella de la Mare de Déu dels Socors actual església parroquial), i es van fer quatre o cinc casetes més formant l'actual nucli antic.


En un capbreu de 1643 consta la existència de l'hostal de Collcespina.

El 1780 el poble de Collcespina és format per 14 cases.

1788, març. El viatger Francisco de Zamora recull l'estat dels camins principals del corregiment de Vic, i fent referència al camí de ferradura de Vic a Manresa explica les modificacions que cal fer perquè el camí sigui carreter : "... Antes de llegar al lugar de Collsespina se halla una riera nombrada lo Torrent de Collsespina, en donde deve construirse una pequeña puente; y pasada dicha puente se ha de suabizar la subida; los materiales para las referidas obras están muy cerca..." (2)



La casa de l'hostal encara existeix i actualment és el Restaurant can Xarina.


FONTS CONSULTADES :

http://www.canxarina.com/catala/presentacio.htm
Albareda i Salvadó, Joaquim - L'Estat dels Camins a la Comarca d'Osona en el segle XVIII - 1983, p. 44
http://camiral.iespana.es/article%20albareda.pdf
http://www.raco.cat/index.php/ausa/article/view/39129/38991
http://www.moianes.net/galeria/displayimage.php?album=9&pos=15
http://www.collsuspina.cat/public/Turisme/Què_visitar/
Fotos extretes de: http://www.moianes.net/galeria/displayimage.php?album=9&pos=10 Autor: Feliu Añaños Masllovet.
Mapa: ICC.cat.

Cap comentari:

Publica un comentari a l'entrada