Pàgines

divendres, 15 de gener del 2010

L'Hostal de França (Portbou)


L'Hostal de França (després Hotel Internacional) fou un antic hostal del segle XIX que es troba situat al centre de Portbou. L'any 1940 hi va morir el filòsof jueu Walter Benjamin, i encara avui les causes de la seva mort segueixen sent un misteri.


Walter Benjamin, junt amb un grup de refugiats jueus, va arribar a Portbou extenuat i amb la seva maleta on hi duia valuosos manuscrits. Sembla que tenia problemes de cor i combatia la seva malaltia amb morfina. A Portbou la polícia espanyola en col·laboració amb la Gestapo els barrà el pas i els manà tornar a França a l'endemà. Tres polícies els condueixen a la Hostal de França-; i Benjamin fou aïllat en una habitació individual.


El filòsof havia estat considerat apàtrida pel règim nazi i el salconduit nord-americà fou invalidat. Tenia vint-i-quatre hores per abandonar l'Estat espanyol i tornar a la França ocupada. L'endemà, dia 26 o 27 de setembre de 1940, Benjamin era trobat mort a l'habitació número 4 de l'Hostal de França en estranyes circunstàncies.

Diverses fonts han atribuït la seva mort a un suïcidi davant la situació desesperada en la qual es trobava. Hi ha qui afirma que fou assassinat per agents secrets stalinistes.


El 13 d'octubre del 2007 es va publicar una curiosa noticia al Diari de Girona que feia referència a l'hostal de França :

"L´edifici de l´antic hostal de França on es va allotjar i va morir el filòsof jueu Walter Benjamin s´ha reconvertit en un bloc d´apartaments. L´Ajuntament hi col·locarà una placa per recodar la història de l´indret vinculada al filòsof.
Al carrer del Mar número 7, al centre de Portbou. Aquí s´hi va contruir un edifici al segle XIX que va funcionar durant anys com hostal. Més tard la part superior van convertir-se en pisos i a l´inferior s´hi va ubicar el bar Internacional. El 2002 l´edifici va patir moviments que van posar en alerta de la possibilitat d´esfondrament i es va decidir precintar. Estava en mal estat i requeria una important intervenció. Tot i que l´Ajuntament considerava que era un punt de referència de la història del municipi, es va descartar intentar la seva compra que es considerava fora de les possibilitats del municipi. El propietari ha reconvertit el vell edifici en un nou bloc d´apartaments.
El primer tinent d´alcalde de Portbou, Joan Gubert, ha explicat que tenen previst mantenir-lo com a punt de referència col.locant una placa a l´exterior que recordi l´estada del filòsof alemany. L´espai podria ser un dels punts d´una ruta per recordar Walter Benjamin".
(1)

El Ple municipal de Portbou en sessió extraordinària celebrada el dia 31 d'octubre de 2008, va aprovar, per majoria absoluta, la següent proposta:

"Donada la significació que té per al poble de Portbou la figura del pensador i filòsof Walter Benjamin i tenint en compte que no existeix cap carrer amb el seu nom, proposo al Ple municipal la següent consideració: Que el passatge que es troba davant de l'antic edifici de l'Hostal de França .on va morir Walter Benjamin el 26 de setembre de 1940- que enllaça el carrer del Mar amb el carrer del Teatre, sigui anomenat PASSATGE WALTER BENJAMIN, en referència explícita al filòsof. D'aquesta forma, Portbou passaria a tenir un carrer dedicat a Walter Benjamin, l'estructura física del qual recorda els .passatges. tan presents a la seva obra" (2)


FONTS CONSULTADES  :


(1) http://www.diaridegirona.cat/comarques/2842/dhostal-benjamin-apartaments/223931.html
(2) http://www.gencat.cat/diari_c/5286/08351163.htm
http://ca.wikipedia.org/wiki/Walter_Benjamin
http://webspobles.ddgi.cat/sites/portbou/Shared%20Documents/Info%20Portbou%20n.2.pdf
http://scalatunel.blogspot.com/2006/01/latzucac-portbouenc-de-walter-benjamin.html
Mapa: ICC.cat


.

Cap comentari:

Publica un comentari a l'entrada