Pàgines

dimecres, 4 d’abril del 2012

Hostal del Bac (Maçanet de Cabrenys)


L'hostal del Bac es trobava situat al peu del camí ral que anava de Sant Llorenç de Cerdans a Figueres i fou una important parada de traginers.


"La població francesa de Sant Llorenç de Cerdans era una vila important pel que fa a la fabricació de ferro i tèxtil, i tenia bones relacions comercials amb l’Empordà. Produïa ferro i teixits, però havia de comprar cereals, carbó, sal, aliments i altres productes, per això un camí ral unia aquesta població amb Figueres, la capital de l’Empordà. 

Mas del Bac de Grillera


En un punt d'aquest camí, a la vora de Maçanet de Cabrenys, hi havia el mas del Bac de Grillera, que a mitjans del 1600 se'n deia el mas Marcer de Grillera, però aquesta família se'n va anar a viure a Boadella a finals del segle XVIII i més tard fou conegut com la casa del Bac de Grillera, es a dir el nom de la contrada.


L'Hostal del Bac, del segle XVII, prop de la casa, formava part del mas, i estaba al peu del camí ral esmentat. Era el de més anomenada de la contrada, parada obligatòria de tots els traginers, que aprofitaven per abeurar els matxos, descansar, menjar i beure alguna tassa de vi o got d’aiguardent.




Ara de l'edifici en resten només algunes parets que recorden la importància de l'establiment, que té al davant una magnífica font".




"El cami ral de Sant LLorenç de Cerdans a Figueres passava pel Coll dels Horts i es dirigia cap a La Gavarra i el Mas Bac de Grillera, tot faldejant la serra. A la banda esquerra es trobava l'hostal del Bac. Poc després el camí baixava cap Els Gesos, travessat aquest paratge descarnat, i seguia cap el Puig de Forques, Coll d’ Oliveda, St. Andreu, Camp d’Oms i per la falda de Montdevà anava cap a Can Llosa on el camí entrava en terme de Darnius. Aquest camí també era ramader i era el que comptabilitzava més passatges de ramats." 

Mostra Antics hostals de l'Alt Empordà en un mapa més gran


FONTS CONSULTADES :

Informació facilitada per Francesc Costa Oller
Roura i Saba, Pere - Camins i carreteres - Programa de la Festa d'estiu de 2003
http://www.massanetdecabrenys.com/camins.html
Roura i Saba, Pere - Els Masos del Terme - Programa de la Festa d'hivern de 1989 i d'estiu de 1990
http://www.massanetdecabrenys.com/masos.html
Alzina de la Font del Bac
http://ca.xn--maanetdecabrenys-dpb.cat/municipi/patrimoni-natural-i-paissatgistic/arbres-monumentals/alzina-de-la-font-del-bac/

Foto del mas Bac de Grillera: Francesc Costa Oller
Fotos de l'Hostal del Bac: Agustín-Manuel López Rodríguez 


Cap comentari:

Publica un comentari a l'entrada