divendres, 18 de març de 2016

Hostal cal Servereta (La Bisbal del Penedès)


Antic hostal de la Bisbal del Penedès, avui desaparegut, que es trobava aprop d'on el camí travessava la riera de la Bisbal a través d'un gual. La casa va donar nom al carrer de l'hostal (avui Carrer General Manso). 

"Malauradament ja no hi és. Es va ensorrar ella sola fa uns quinze anys, aclaparada pel pes dels moltíssims anys que tenia. Devia ser una de les cases més velles del poble i ben segur que era l´única construcció que hi havia entre el nucli de cases del voltant del castell i la casa de la Riba.

Esta
va ben posada en el punt on el camí ral travessava el torrent per un gual. Un bon lloc, doncs, per aturar-se, i per aixó Cal Servereta era un hostal. D´aquí ve el nom al carrer que va néixer al seu 

costat: carrer de l´Hostal (ara General Manso).De petit havia estat a dins la casa i recordo una estructura robusta de pedra i una sensació de poca llum degut a les minces obertures exteriors i al gran gruix de les parets.

Quan la batalla que hi hagué a la Bisbal durant la guerra de la Independència, el lloc on era la casa fou escenari de l´episodi més aferrissat de la lluita. (...)


A vora del gual que hi ha allà al torrent,
hi feren l´hostal, Déu sap quina gent!,
Potser una servera, humil i discreta,
fou la rel primera de Cal Servereta.
Per llarguíssims anys va veure passar
succeïts estranys i el viure més pla.
Però ja capolada per tanta antigor,
sola s´ha ensorrada, feta sa labor".FONTS CONSULTADES :

Victoria Domingo Ilari i altres autors. Renoms de la Bisbal del Penedès
http://www.onomastica.cat/sites/onomastica.cat/files/04_domingo.PDF
BENKAMÍ CATALÀ BENACH. Massies. La Bisbal del Penedès i Rodalies". 1987

Cap comentari:

Publica un comentari a l'entrada