Pàgines

divendres, 17 de desembre del 2010

Hostals de Camposines (La Fatarella)


En el trajecte del camí d'Aragó es trobava l'Hostal de Camposines, conegut també per l'Hostal Vell que pertanyia al municipi de la Fatarella (Terra Alta).


La primera referència coneguda és del 1585, quan s'anomena "Venta de Campucinos", en l'obra "Relación del viaje hecho por Felipe II" :

“Fuimos adelante y caminamos por un camino angosto y muy difícil de hallar por los ilercabones, entre sierras (donde no pueden ir los carros) y el río Ebro que tiene estas sierras a mano derecha. Habiendo caminado la primera legua hay una Venta que dicen de Campucinos, muy grande, en cuyo termino se ven algunas otras quintas”.


Sabem que el 1814 Camposines es trobava en el trajecte del Camí de ferradura de Tortosa a Lleida, passant per Flix i Llardecans.

Joan Amades va recollir una llegenda que s'explicava sobre l'Hostal de Camposines :

"Damunt del camí ral que va de Móra d'Ebre a Gandesa es troba el famós Hostal de Camposines. La llegenda conta que l'hostaler tenia fixada una quantitat minima de guany per a cada dia i que quan hi anaven pocs hostes repartia entre ells el total del que creia que havia de fer de negoci, encara que els hostes haguessin de pagar una suma exageradament alta. Un dia s'escaigué que no anà a l'hostal sinó un cavaller, al qual sopar i dormir costaren tant com si hagués passat tota una mesada a l'hostal. El cavaller protestà, peró no hi hagué remei i hagué de pagar, però es féu el propòsit de no posar més els peus a l'hostal. Quan tornava de la diligència que l'havia fet viatjar, en passar per vora de l'hostal el sorprengué una forta tempestat i no tingué més remei que tornar-hi a fer nit. L'endemà s'havia de llevar molt de matí i al vespre demanà el compte a l'hostaler. Veié amb gran sorpresa que li'n demanava una quantitat ínfima, car aquell dia l'hostal era ple de gent. Manifestà a l'hostaler la seva sorpresa pel cas i ell es limità a contestar: Tothom té la seva manera de matar puces. L'estranya resposta de l'hostaler no fou compresa pel cavaller. El llit que li van donar era ple de puces que no el deixaven dormir, i, enutjat, el cavaller es va llevar i amb una pistola començà a engegar-los trets i més trets. Va malmetre tot el matalàs i àdhuc el llit i va alarmar tot l'hostal, on, creient que passava quelcom molt extraordinari, tothom es va llevar. En acudir a la cambra de l'hoste el trobaren molt tranquil matant puces; en preguntar-li què passava es limità a contestar: -Tothom té la seva manera de matar puces. I hom dóna aquesta facècia com a origen d'aquest refrany."

L'any 1914 es realitza el mapa planimètric corresponent a la minuta municipal de la Fatarella, on hi figuren els tres hostals de les Camposines : l'Hostal de Peret (l'hostal vell a la cruïlla), la posada del Angelito (situat al mig dels altres hostals)  i  la Venta de Camposines (la més allunyada de la cruïlla, l'actual Mas de les Ventes o Venta del Massip).


El mateix any, en el butlletí del CEC es publica una excursió per la comarca de Gandesa, i els viatgers que anàven en automòbil feren una breu parada a l'hostal :

"...Aproximadament a mig camí, es passa per l'hostal de Camposines, situat al peu de la carretera i on l'auto fa curta parada. El poblet de Camposines, compost de diverses masíes escampades, forma municipi amb Fatarella, poble distant uns 8 quilometres.
A vint minuts de l'hostal de Camposines es troba la vila de Cor d'Ebre, de bell emplaçament en el vessant d'un turonet, sobres--bera sortint en la part superior 1'esglesia amb el seu alt campanar..."





Hostal de l'Angelito
Durant la guerra civil, la cruïlla de Camposines fou un lloc estratègic i l'hostal fou la seu del comandament de l'exèrcit republicà. El matí del 25 de juliol de 1938 l'exèrcit franquista va sorprendre als combatents republicans que s'havien refugiat al vell hostal :

“La sorpresa había sido completa para el enemigo, …E l propio Jefe del Sector dormía confiadamente a las 7 de la mañana en su puesto de mando del Cruce de Camposines cuando le despertaron rudamente nuestros soldados de la XIII Brigada Mixta ...”. (La Vanguardia)

El 22 febrer de 1966 es publica a la Vanguardia la noticia del pla de millora de les carreteres de la provincia de Tarragona, on s'inclou l'arranjament del camí de Fatarella a Camposines :

"La otra realización inmediata es el camino de Fatarella a la Venta de Camposines, con un presupuesto de 12.840.000 pesetas; se trata de una vía cuyo trazado difícil hacía tradicionalmente inoperante toda conservación ocasional ..."

Durant molts anys l'edifici de l'hostal vell havia servit de magatzem de ferralla de les bombes i munició de la guerra civil, que durant anys han estat trobades per la zona.



Els edificis no tenien cap tipus de protecció oficial, i això va provocar que els hostals fossin afectats per les obres d'ampliació del pol.lígon industrial. Durant l'agost del 2010, l'Incasol va donar l'ordre per enderrocar els vells hostals, però la denúnica de les entitats locals i el gran ressò en els mitjans de comunicació, va fer paralitzar l'enderroc de l'últim hostal que quedava en peus. El propi departament de Cultura de la Generalitat de Catalunya va demanar explicacions al gerent de l'Incasol per la insòlita actuació del seu departament.



És un fet lamentable i preocupant que sigui la mateixa administració qui atenti contra el patrimoni públic. La demanda de sòl industrial no hauria de ser excusa per atemptar contra el patrimoni de tots.


L'hostal de les Ventes o Venta del Massip és la única construcció que s'ha salvat de la destrucció dels hostals.

Hostal de les Ventes - (Foto :Judit Fernandez)


FONTS CONSULTADES :

La Vanguardia 10/10/1889
La Vanguardia 15/02/1969
La Vanguardia 28/05/1971
Rutes del Palau Robert - Pantano de Ribaroja
Amades, Joan - Costums i tradicions d'hostals i tavernes, p. 182
Haver-hi moltes maneres de matar pusses - http://www.festa.cat/?q=histories/veure/558

Mapa: Icc.cat

.

1 comentari:

  1. La matinada del 25 de juliol del 1938 els republicans van creuar l'Ebre i van sorprendre als nacionals que dormien a Camposines,

    ResponElimina