Pàgines

dilluns, 4 de juliol del 2016

Fonda Pere Vell (Begues)


L'any 1917 es va construïr l'edifici de cal Pere Vell de Begues.

A la primeria del segle XX i fins al final de la Guerra Civil espanyola, va acollir una fonda i hostal d’estiuejants. A la planta baixa hi funcionava una botiga gestionada per Pere Parellada (Pere Vell). Al fons de la botiga hi havia una sala gran on s’hi organitzaven balls amenitzats per la colla integrada pel Tons, cornamusaire, i el Dimas, flabiolaire i timbaler. També s’hi programava cinema mut amenitzat per Pere Parellada al piano. 



1927. 20 de juliol. "BEGAS. Programa de los festejos que se celebrarán en este pintoresco pueblo en los días 24, 25 y 26 del corriente, con motivo de su fiesta mayor. Día 24. — Tarde, a las seis, y noche, a las once, grandes bailes de sociedad en el monumental entoldado de la sociedad «Pere Vell», levantado por el señor Baliarda, de Molins de Rey. Día 25- — A las once de la mañana, solemne oficio a gran orquesta, en honor del patrón del pueblo. Tarde, a las seis, y nocche, a las once, bailes de sociedad en el entoldado. Día 26. — Tarde y noche, grandes bailes de sociedad. Por la mañana y tarde de los días 24 y 25, interesantes tiradas de Pichón artificial, discutiéndose seis hermosas copas de plata de ley y distribuyéndose 2,250 pesetas en premios- Él oficio y los bailes de sociedad serán amenizados por la orquesta «Els Fatxendes», de Sabadell. En los bailes de sociedad se obsequiará a las señoritas con artísticos regalos. También se harán bonitas funciones de teatro y fuegos artificiales. El servicio de restaurant y refrescos correrá a cargo de la «Fonda Pere Vell».

1936. 22 de setembre. "Rasgo digno de encomio Entre las muchas pruebas de entusiasmo que demuestra el pueblo en pro de la causa antifascista, hay que destacar el del ciudadano Pedro Parellada, de Begues, el cual ofreció una comida a los hijos de los milicianos que asisten al servicio de baños organizadcs por la sección de Propaganda e Información de la Consejería de Defensa. En la misma población el Comité revolucionario organizó, a favor de estos niños, una fiesta, a la cual asistió el pueblo en masa."

Després de 1939. A la fi de la Guerra Civil espanyola, el nou règim franquista va condemnar i desterrar el propietari, cosa que va significar el tancament de la sala de festes. L’hostal i el bar van passar a ser gestionats per les germanes del propietari.


Anys 70. A la dècada dels setanta, la fonda va tancar ja que la finca fou adquirida per Pere Borés, que hi tenia un magatzem particular.

Més tard l'edifici passà a mans de la Fundació Pere Borés, que finalment la va cedir a l'Ajuntament de Begues i va passar a ser de propietat municipal.

La planta baixa fou restaurada seguint un projecte de l’arquitecte municipal Gabriel Cabrafiga.

1997. Aquell any es reformà les plantes primera i segona i projectà un nucli de comunicacions verticals al pati posterior de la finca, amb projecte dels arquitectes Blai Pérez i Jordi Ramos.

"Cal Pere Vell és un edifici de tres plantes entre mitgeres, amb una gran balconada de ferro forjat que a la primera planta comunica les tres obertures, mentre que al 2n pis els balcons són individuals. A l’interior de la planta baixa, destaquen els sostres de volta amb rajols. Ocupa una finca entre el passeig de l’Església i el carrer d’Àngel Guimerà". 

L'edifici actualment és Punt d’Informació Juvenil i Hotel d'Entitats :
  • Club Excursionista de Begues 
  • Centre d'Estudis Beguetans (CEB)
  • Col.lectiu per la insvestigació de la prehistòria i l'arqueologia del Garraf-Ordal (CIPAG)
  • Associació Castellera els Encants de Begues
  • Associació Cucafera de Begues
  • Grup Sardanista de Begues
  • Begues Espeleo Club
Direcció actual: Carrer Major, 14

Al costat de l'antiga fonda (carrer major 16) hi havia cal Motis (casa avui enderrocada).

FONTS CONSULTADES

http://www.begues.cat/areesmunicipals/pdf/turisme/plafonsmasies/itmasies_passeig01.pdf
Hemeroteca de la Vanguardia
http://hemeroteca.lavanguardia.com/preview/1927/07/20/pagina-20/33245153/pdf.html
http://hemeroteca.lavanguardia.com/preview/1927/07/14/pagina-4/33138120/pdf.html 
Gent de Begues. Begues Patrimoni. La zona centre. 11/11/2011
http://gentdebegues.cat/begues-patrimoni-la-zona-centre/
http://www.bjaass.com/index.php?/edificacio/equipament--begues/
Cal Pere Vell. Pobles de Catalunya.cat
http://www.poblesdecatalunya.cat/element.php?e=440

1 comentari: