Pàgines

dilluns, 28 de novembre del 2016

Hostal de la Belladona (Vallcanera, Sils)

Antic hostal de Vallcanera actiu l'any 1277.

"Situat a Vallcanera és un establiment del que es té noticia des de l'any 1277. Exercia el monopoli legal del seu ram fins a Hostalric, que un rei els atorga. Va viure moments importants perquè de tant en tant els que manaven hi feien estada. (1) 

(...) establiment fet a 11 de les calendes d'agost de 1277 per Guillem de Castellet, cambrer del monestir de Sant Pere de Galligants, a favor de Tomàs Carbonell, de l'esmentada parròquia de Vallcanera (...)". (2)

Pere III l'any 1343 va "jaure a l'hostal de la Belladona", també hi anirà el seu fill Joan I, un dia que patia un refredat . (1)

10 de gener de 1373 - "Venda de l’hostal de la Belladona de la parròquia de Vallcanera, amb totes les seves terres, feta per Bernat Carbonell, senyor útil i propietari del mas Carbonell de l’esmentada parròquia i la seva muller Cília al discret Bartomeu Torn, notari i ciutadà de Girona, tutor testamentari de Bartomeu, pubill, fill i hereu universal de Joan Guerau Torn, pel preu de 40 Iliures. Salvat el dret a la cambreria del monestir de Sant Pere de Galligants. A Bernat Carbonell li pertanyia en virtut de l'establiment fet a 11 de les calendes d'agost de 1277 per Guillem de Castellet, cambrer del monestir de Sant Pere de Galligants, a favor de Tomàs Carbonell, de l'esmentada parròquia de Vallcanera, avantpassat de dit Bernat". (2)

El 1382 Bernat Albert és el senyor de l'hostal. (1)

Martí I l'any 1405 diu que: "vinguem-nos dinar açí a la Belladona". (1)


Pergamí. 1442, desembre 8. Hostal de Belladona, Vallcanera. Caterina, muller de Pere de Bell-lloc, ciutadà de Girona, i filla i hereva de Joan Guerau Albertí, fa donació a favor de Francesc Torrelles, habitant de Blanes, de la meitat del delme que li deu per una possessió de terra boscosa situada al lloc dit Santa Cristina del terme de Lloret. Còpia del 9 de desembre de 1452. (4)

El 8 de desembre 1442 el notari públic substitut de Blanes, Pere Dalmau Pujades el trobem treballant a l'hostal de la Belladona. (3)

El Dietari de la Generalitat l'any 1582 parla del "camino regio quo itur a loco Hospicii, vulgo dicti de la Belladona". (1)

El 1570 Joan Sigmasa és el senyor de l'hostal. (1)

Sembla que el segle disset es va acabar el servei d'hostal en aquesta casa, i és curiós que un lloc de tanta anomenada, cap dels viatgers que he recollit no en parli mai." (1)

La zona de la Belladona, que té el seu origen en la casa del mateix nom (documentada ja en el fogatge del 1497) i que ocupa el sector de llevant del territori de Vallcanera, a banda i banda de l’antic Camí Reial. S’estén des de Can Rebrull i Can Nara fins a la ratlla de Caldes, i actualment es troba migpartit per l'autopista A-7


FONTS CONSULTADES

(1) Francesc Costa Oller. El camí Real de França I. Història. Per camins històrics IV. Mataró. 2016, p.116-117
(2) Venda de l'hostal de Belladona. Informació extreta del llibre: Els Farners: vassalls de senyors i senyors de pagesos. Pere Gifre i Santi Soler, editat pel Centre d'Estudis Selvatans. 
http://portalgironi.cat/index.php/masos-pairalies/masos-laselva/masos-laselva-sils/2363-masos-vallcanera/2911-masos-sils-vallcanera-carbonell
(3) Donació de delme
http://www.bnc.cat/layout/set/print/fonshistorichsc/detall?id=8956&paraula=%20Llat%C3%AD&camp=llengues&ordenacio=&from=list&offset=2480&orden=
(4) La Comarca de la Selva
http://www.terresdegirona.cat/selva_sils.htm



Cap comentari:

Publica un comentari a l'entrada