Pàgines

dilluns, 19 de desembre del 2016

Hostal cal Gregori (Sant Bartomeu del Grau)

Durant el segle XIX cal Gregori fou un antic hostal situat avui al núm. 41 del carrer vell de Sant Bartomeu del Grau. Mossèn Antoni Griera Gaja (1887-1973) en parla en les seves memòries i diu que sovint hi pernoctaven els seminaristes de Prats quan anaven al seminari de Vic.

L'any 1901 o 1902 Pau Sayol Vilar (1866-1949) va comprar la casa i la va convertir en botiga, i també fou cafè i casa de menjars. El Pau era fill de Josep Sayol i l'Antònia Sayol i es va casar amb la Josefa Bruch Rovira (1871-?) i van tenir 5 fills (Dolors, Àngel, Josep, Maria i Francesc)

A la 1ª Guia Automovilista del RMCC editada l'any 1930 la casa figura amb el nom de Posada San Gregorio (1), segurament es tracta d'un error i hauria de dir Posada Cal Gregorio.

Es va canviar el nom de la casa per cal Monells, perquè el propietari havia viscut a la masia Monells de Sant Bartomeu prop del pont del Llop.

El 1949 va morir el botiguer Pau Sayol Vilar.

A finals dels 50 a la casa de l'antic hostal s'hi va instal.lar la centraleta del telèfon del poble.

Els baixos de la casa actualment són utilitzats com a magatzem i la botiga avui ocupa el lloc de l'antiga era de cal Gregori. Tot sembla indicar que és un dels comerços més antics en actiu del poble.





FONTS CONSULTADES

(1) Guia Automovilista Oficial del Real Moto Club de Catalunya. 1ª Ruta Catalunya. Cir. Nº 6
Cal Monells
http://www.sbg.cat/calmonells
Informacions d'Emili Benito Sayol. 
Cal Monells i cal Noijanet
http://www.sbg.cat/node/996
ebaque website. Eugeni Vaqué

Cap comentari:

Publica un comentari a l'entrada