Pàgines

dijous, 26 de gener del 2017

Hostal de Girona (Barcelona)


Antic hostal de la desapareguda Plaça de l'Oli de Barcelona. Desde l'hostal de Girona sortien els viatgers de les galeres que anaven a Tarragona, Reus, Valls i Tortosa, 3 vegades per setmana i a Lleida 2 vegades per setmana.

A principis del segle XIX l'hostal es va reedificar de nou per iniciativa de l'hostaler Josep Bordas.

1802. Del 14 al 23 de febrer. Plaça de l'Oli. Josep Bordas. Hostaler. Llicència d'obres. Reedificar de nou i posar el rètol de l'hostal de Girona.

1804. 17 d'abril al 9 de juny. Plaça de l'Oli. Josep Bordas. Hostaler (hostal de Girona). Llicència d'obres. Reedificar la façana de 4 pisos amb balcons.


1832. Aquell any s'hi van fer treballs de fusteria.

1847. (Noticias de las Galeras que salen para Reus). Almirall, meson de Gerona, calle Plaza Oli, tres veces a la semana. (...)
Meson de Gerona, plaza del Oli. (Noticias de los Ordinarios que salen para) Tortosa, galera de Rosquillas, sale los jueves de cada semana.

1909. Dibuix de l'Hostal de Girona fet pel dibuixant i pintor Dionís Baixeras Verdaguer. Pel portal es veu el pati, amb carros i un home amb un carretó. És un dibuix de temàtica barcelonina (núm.13 de 50). El dibuixant Alexandre Candunets també va realitzar un dibuix de l'hostal.

Hostal de Girona. Carrer de l'Oli 4. Gran construcció del segle XVII o XVIII amb una extensa façana i l'alçada corresponent als seus quatre pisos, que s'obren a l'exterior amb finestres i balcons de llosa de perfils metàlics i rajoles, renovades en algun cas. Entre les diverses obertures de la planta baixa destaquen dos arcs escarsers amb dovelles i muntants de pedra. Pel més gran s'accedeix a un ampli local que abasta també els baixos de l'edifici amb façana al carrer Mercaders núm. 15. 

El seu espai correspon a la planta baixa de l'Hostal de Girona, del gran pati d'arcs carpanells del qual en resten encara elements integrats en la remodelació feta per instal.lar-hi una galeria d'art. És possible però la confusió d'aquest edifici amb algun altre, ja que Amades parla d'un desaparegut Hostal d'En Girona al carrer d'en Grunyí". Comunica amb l'edifici situat al carrer Mercaders, 15, pel seu gran pati, avui cobert.



FONTS CONSULTADES

Arxiu històrica de la ciutat de Barcelona. Expedient 1802/26
http://w151.bcn.cat/opac/doc?q=hostal+girona&start=0&rows=1&sort=msstored_fld81%20asc&fq=mssearch_doctype&fv=*&fq=media&fv=*
Arxiu històrica de la ciutat de Barcelona. Expedient 1804/93 bis
http://w151.bcn.cat/opac/doc?q=hostal+girona&start=1&rows=1&sort=msstored_fld81%20asc&fq=mssearch_doctype&fv=*&fq=media&fv=*
Antònia Maria Perelló Ferrer. L'Arquitectura civil del segle XVII a Barcelona. Biblioteca Abat Oliba. Publicacions de l'Abadia de Montserrat. 1996
https://books.google.es/books?id=AzfxCN7q3JkC&pg=PA438&dq=%22hostal+de+girona%22+barcelona&hl=ca&sa=X&ved=0ahUKEwjZ_fnysobMAhWDXBQKHYNcCh8Q6AEIMzAA#v=onepage&q=%22hostal%20de%20girona%22%20barcelona&f=false
http://railsiferradures.blogspot.com.es/2012/09/diligencias-galeras-omnibus-y-tartanas.html
http://www.todocoleccion.net/manuscritos-antiguos/barcelona-1832-carpinteria-hostal-girona-factura-recibos-obras-carpintero~x47018127

1 comentari:

  1. L'hostal estaba al carrer de l'oli, 4, es una confusió. Antigament el carrer es deia carrer de la placa del Oli, ahí la confusió.

    ResponElimina