Pàgines

dimarts, 17 d’octubre del 2017

Hostal can Xabanet - Hostal Rancho Grande (Banyoles)


"L’any 1942 l’avi Lluís i l´àvia siseta, que es dedicava al negoci del vi, i portava most des de Masarac, van venir de l’Empordà per obrir la fonda i negoci de vins a Banyoles. Amb el nom d’Hostal Can Xabanet (l´origen del nom està en que un vas de vi costava un “xabu” antiga moneda).

A part de menjar i dormir també hi havia botiga de queviures i fins i tot hom es podia tallar els cabells i arreglar la barba. 


En aquells anys de postguerra, i gràcies a que sempre varen mirar que no faltes mai de res el nom va canviar per a “Rancho Grande” (per clamor popular).


Al principi dominava el tema dels vins, gràcies als orígens dels avis, però paral·lelament la besàvia Conxita es va posar al capdavant de la cuina gràcies als seus coneixements de cuina empordanesa de tota la vida i va aconseguir tirar el negoci del restaurant endavant. 


La besàvia va començar a donar les primeres nocions de cuina a en Josep Cullell Renart qui després d’ampliar els seus coneixements de cuina, treballant a diverses cuines de l’Empordà i del nord de França, es posar l’any 1960 a la cuina del restaurant al costat de la seva àvia Conxita.

El 1968 Isabel Canals Pedro es va casar amb en Josep i així va passar a formar part de la plantilla d’aquest negoci familiar. En Josep a la cuina i la Isabel a la botiga de queviures i al menjador atenent els clients i millorant el servei. 


Amb el temps es va recuperar l´antic nom d´Hostal Can Xabanet.

En Josep i l´Isabel tingueren dos fills: en Joan, després d’acabar els seus estudis de Turisme i de Gestió Hostalera, l’any 1988 es va incorporar al negoci familiar especialitzant-se en la part de comptabilitat i gestió, menjador i restaurant. Tanmateix, en Pep després d’acabar els seus estudis d’Hostaleria i de Turisme, l’any 1989 es va posar el costat del seu pare a la cuina del restaurant.


Part de l´èxit del nostre establiment, a part de la qualitat del menjar, és gràcies al personal que tenim des de fa més de 15 anys (el que menys temps fa que està amb nosaltres).

El nostre local que era una casa que amb el temps s´havia envellit i on no es podia fer grans reformes per un contenciós, ens va obligar finalment a obrir un carrer pel mig de l´establiment. Per tant, i desprès de dos anys a l´exili, tenim un local nou, amb una nova imatge, més moderna, pràctica i adaptada als nous temps. Però el menjar i el tracte familiar no han canviat. Som els mateixos però amb vestit nou!


Moltes gràcies a tots aquells clients que durant anys heu confiat i confieu en nosaltres, i esperem que aquesta relació duri molts anys més". (1)


(1) Petita història de can Xabanet
http://www.canxabanet.cat/ca/petita-historia/
http://www.canxabanet.cat/ca/petita-historia/targetes-per-la-historia/
Facebook Restaurant can Xabanet
https://www.facebook.com/pages/Restaurant-Can-Xabanet/180845615327813
Tripadvisor. Can Xabanet
https://www.tripadvisor.es/Restaurant_Review-g943864-d996011-Reviews-Can_Xabanet-Banyoles_Province_of_Girona_Catalonia.html

Cap comentari:

Publica un comentari a l'entrada