Pàgines

dijous, 25 de febrer del 2016

Fonda Sant Domènec (Manresa)


Antiga fonda que es trobava al carrer Muralla del Carme núm.1 de Manresa i que va ser fundada per Hermenegildo Pons i Puig l'any 1858.

1868-1874. El fondista Hermenegildo Pons i Puig durant el sexenni democràtic era federal. A partir del 1874 durant els primers anys de la restauració es va posicionar dins el sagatisme per evolucionar cap el sagatisme conservador. (1). 

1870. 24 de març. ".. posada u hotel de Santo Domingo, que era el principal, era poco más que una fonda o venta de arrieros como las que describe Cervantes ... " (1A)

1881. 8 de maig. L'industrial i polític Josep Pons i Enrich (1811-1893) fundador de la colònia Pons de Puig-reig va organitzar un meeting a Manresa sobre la política del proteccionisme: "( ...) Terminado aquel acto, la comitiva se dirigió á la fonda de Santo Domingo, y entonces pudimos apreciar el efecto que causó el meeting, puesto que todas las calles presentaban animado aspecto y todos los ciudadanos discurrían animadamente acerca de las ideas que habían oído, viéndoseles á todos poseídos de decidido espíritu en favor del proteccionismo (...)".  (2)

El 1882 es publica un anunci a la Guia de Manresa: "Hostería de Santo Domingo de Hermenegildo Pons, muralla del Carmen nº 1, Manresa. Despacho de diligencias para varios puntos. Se alquilan carruajes y caballerías". (3) 

Tres anys abans, entre el 31 d'octubre i el 6 de desembre de 1879, Hermenegildo Pons sol·licita la concessió d’un tramvia destinat a recórrer el carrer Aragó de Barcelona. (4) 

1895. 30 d'abril. Hermengildo Pons Puig es casa amb Dolors Cots Riu de Barcelona. (5)


El 1906 Hermenegildo Pons tenia 63 anys i vivia al Passeig Pere III, núm. 18 de Manresa junt amb Dolors Cot de 46 anys, i les nenes Carolina Paloma de 14 anys i la Dolors Paloma de 11 anys. A la casa també hi vivia una criada de Súria, la Maria Santmartí de 26 anys. (6)

1907. Aquell any el propietari de la fonda Sant Domènec era Francesc Picañol. (7)


1908, 11 de juny. Visita dels infants Maria Teresa i Fernando de Baviera a la ciutat de Manresa :
"El banquete estuvo muy bien servido por la fonda de Santo Domingo. Antes de comenzar, una banda colocada en el patio de las Casas Consistoriales, y que amenizó el acto, tocó la Marcha Real, que fue escuchada de pie por todos los presentes. Al levantarse de la mesa los infantes, el gobernador civil, señor Ossorio, dio un viva al Rey y otro á los augustos huéspedes, siendo contestados con verdadero entusiasmo". (8)

1908. Juny. Hotel Restaurant Santo Domingo de Francisco Picañol. Muralla del Carmen n.1. Manresa. Teléfono 50. Combinado con la red telefónica inter-urbana del N.E. de España. Coches de alquiler á todas horas. Garage. (8a)

1909. 2 de febrer. S'inaugura el servei públic per a viatgers entre Manresa-Cardona-Solsona amb cotxes de línia auto-omnibús de la companyia Hispano Manresana, amb 3 cotxes Hispano Suïssa de 16 places. La seu central de la companyia es va instal.lar a l'hostal de Sant Domènec. (9)


1916. Publicitat de l'hotel al fulletó de les festes de la Coronació de la Verge de Queralt : 
"Hotel Restaurant de Sant Domingo de Francisco Picañol. Telèfon 50, combinat ab la xarxa telefónica interurbana. Cotxes i automóvils de lloguer. Garag. Omnibus-Automovils per a Cardona, Solsona i Seu d'Urgell, Calders, Moyá i Vic i Artés, Aviñó i Prat de Llussanés". (10)

1917. En un llista dels establiments i indústries de Manresa del 1917 col.laboradors en el programa de la festa major d'estiu es comptabilitzen set hotels i fondes: Fonda San Antonio, Hotel del Centro, Universo, Hotel Comercio, Casal del Viatjant, Posada la Polla i Fonda Santo Domingo, i vuit restaurants i casa de comidas. (11)

1920. El Gran Hotel Restaurant Santo Domingo oferia :"todas las comodidades del confort moderno. Habitaciones higiénicas; luz eléctrica, cuarto de baño; salón de lectura; calefacción central...". (12)

1921. El Gran Hotel Restaurant Santo Domingo : "reune todas las condiciones del confort moderno. Habitaciones higiénicas; luz eléctrica, cuarto de baño; salón de lectura; calefacción central, etc. etc. Gran restaurant a la carta. Precios moderados. Espléndidos comedores; cocina de primera. Automóvil a la llegada de los trenes". (13)


El 1922 els Jorba van comprar l'Hotel Santo Domingo a Francesc Picanyol. (14)

1926. El tinent general Emilio Barrera Luyando (1869-1843) va dinar en un banquet a l'Hotel Santo Domingo. (15)

1927. Era "l'establiment de primer ordre més cèntric de Manresa. Situat en el bell cor de la ciutat, té l'avantatge d'ésser l'Hotel més adequat per tots el viatgers que, provinents de Berga, Vic, Igualada o Solsona, passen per Manresa en tota mena de direccions... El garatge i les espaioses quadres anexes a l'Hotel, fan que sigui la parada més còmode per tots els forasters que aflueixen a la nostra ciutat amb cotxe o carruatge propi, sigui per afers comercials o bé amb caràcter de turisme." Aquest hotel era el triat normalment per la societat benestant local per fer-hi els banquets. (16)

1927. 27 d'octubre. En l'àpat del casament de Valentí Roqueta i Prat i Pepita Roqueta Torrents es va servir un menú a base de canelons, filet de vedella, llagosta i llagostins i capons rostits, tot plegat banyat amb vi dels amfitrions (Bodegues Roqueta) i cava Codorniu. (17)

1930. Hotel Santo Domingo. Salvador Illa. Plaza Santo Domingo, 22. Teléfono 50 combinado. Manresa. De primer orden. Con garage. En el centro de la localidad. (17A)

1930. Hotel Sto. Domingo. Con garage. Pl. Santo Domingo, 22. Desde 9 ptas. (17B)

El propietari de l'hotel, Salvador Illa Quingles (19/02/1886-?) era fill de Margarita Quingles Viñas de Sallent, i estava casat amb Carme Vilaseca Giralt (06/01/1891-?) de Manresa. Tenia 2 filles :
  • Mª Antònia Illa Vilaseca (19/04/1919-?)
  • Josepa Illa Vilaseca (06/071922-?)

10 Agost del 1936. "Antoni Camps Jefe del departamento de Investigación y Vigilancia del Comitè Antifeixista de Manresa dóna més de 10.000 pessetes a Isidre Casajoana, tresorer del mateix Comitè. Aquesta quantitat era el producte de les requises a religiosos, a les Germanetes dels Pobres, al negoci de vins de Cal Roqueta i a l’Hostal de Sant Domènec". (18)


1938, abril. L'Hotel Sant Domènec va acollir durant uns mesos els malalts de l'hospital de Sant Andreu que s'havia omplert dels ferits de guerra. (19)

1939. "Una dada poc coneguda és que aquells dies de retirada de les tropes republicanes residí durant uns dies a Manresa el famós revolucionari Valentín González, conegut amb el nom de Campesino, acompanyat dels seus seguidors. El Campesino, que, provinent de les milícies populars, s'havia destacat en diversos episodis de la Guerra (Madrid, Guadalajara, Brunete, Belchite...), sembla que aleshores estava enfrontat amb la direcció del partit comunista i havia estat apartat del comandament. El Campesino romangué uns dies a Manresa, allotjat a l'hotel Sant Domènec, mentre que els soldats que ell manava dormien a la caserna. Eren unes tropes que exercien de policia i detenien la gent sospitosa. Durant l'estada a la ciutat, el Campesino comissà un cotxe luxós, propietat de Josep Clotet, que l'havia comprat poc abans de començar la guerra i que era camuflat al parc de bombers. Amb aquell cotxe, el Campesino marxà cap a la retirada. Posteriorment, el cotxe fou trobat prop de la frontera". (20)


1940, 12 de desembre. Certificació de l’alcalde de Manresa, Domènec Prunés, que la partida de patates interceptada a Salvador Illa Quingles -propietari de l’hotel de Sant Domènec-, no era per a la venda pública, sinó per al servei i consum de l’establiment. (21)


1941. diciembre: instancia de  Salvador Illa Quingles, gerente del Hotel Sant Domènec, que solicita permiso al Ayuntamiento de Manresa para celebrar conciertos y  bailes con motivo de  las fiestas navideñas. La Alcaldía solicita más información sobre el solicitante a  la  comandancia municipal. El informe de la Guardia Urbana destaca el perfil de los solicitantes: “son personas de buena conducta moral, pública y privada; de  excelente reputación comercial y solvencia; De política derechista y de orden, clasificados como afectos al Glorioso Movimiento Salvador”. A su vez, indica el correcto acondicionamiento del local y no halla inconveniente para que les sea concedido el permiso, “a  excepción de  la  cena de  las diez de  la  noche, que piden para el día 31 por no ser factible ni prudente alterar el horario que regulan recientes disposiciones ministeriales”. Siguiendo las recomendaciones, el alcalde responde a  IIla con una autorización para celebrar los actos que había solicitado, aprueba también la  cena de fin de año, siempre que empiece a  las nueve de la noche y  no termine más tarde de la una, y advierte de que en todos los actos “debe guardarse el debido orden y respeto a  la  moralidad pública”. En una nueva respuesta el alcalde concede nuevos permisos para  bailes los primeros días de enero de 1942, al mismo tiempo que permite ampliar hasta las dos de  la madrugada el permiso de baile por la noche de fin de año. . (22)


1945. "Distribución de los comensales y mesas en el almuerzo en el hotel San Domingo con motivo de las fiestas. En la primera mesa figuran el gobernador civil, el alcalde, el arcipreste de la Seu y el jefe local de Falange". (23)


1947, 3 de maig: "El director general de turismo comunica al alcalde de Manresa la autorización a Salvador Illa Quingles para ejercer “la industria de la  hospedería”, como propietario del Hotel Santo Domingo, clasificado como hotel de segunda clase y con una capacidad máxima para 63 personas". (24)

1954, 13 de novembre : "Despedida del general Muñoz Valcárcel en el hotel San Domingo; le acompañan el alcalde, Juan Prat Pons, y demás autoridades civiles y militares". (25)


1999. Març. S'inicien les obres d'enderrocament per construir-hi un bloc de pisos.


FONTS CONSULTADES 

(1A) Abdon Cifuentes. Memorias. 1936
(2) Hemeroteca de la Vanguardia. 9/05/1881
(3) Salvador Redó Martí i altres autors- Menjar, beure i dormir. Aproximació històrica i comtemporània a l'hostaleria del Bages. Gremi d'Hoteleria del Bages. 2003
(4) ARXIU MUNICIPAL ADMINISTRATIU. CATÀLEG DE LA DOCUMENTACIÓ D’ORDENACIÓ I GESTIO DEL TRANSPORT (P111) CUSTODIADA PER L’ARXIU MUNICIPAL ADMINISTRATIU. Comissió 3a  114 (1163) 
(5) Hemeroteca de la Vanguardia. 30/04/1895
(6) Familysearch.org
https://familysearch.org/ark:/61903/3:1:33SQ-GTGJ-GW5?mode=g&i=200&wc=QZ7W-F6Z%3A335015401%2C335015402%2C335385701%3Fcc%3D2015324&cc=2015324 
(7) Salvador Redó Martí i altres autors- Menjar, beure i dormir. Aproximació històrica i comtemporània a l'hostaleria del Bages. Gremi d'Hoteleria del Bages. 2003
(8) Hemeroteca de la Vanguardia. 11/06/1908
(8a)  Igualada en el Bruch. Recuerdo del primer Centenario. Número único. Juny 1908
http://trencadis.diba.cat/downloads/diba:6788?datastream_id=file
(9) Ramon Estany - 100 anys del primer autobús Manresa-Cardona-Solsona. Revista Celsona
(10) Salvador Redó Martí i altres autors- Menjar, beure i dormir. Aproximació històrica i comtemporània a l'hostaleria del Bages. Gremi d'Hoteleria del Bages. 2003
(11) Fulletó de mà de les Festes de la Coronació de la Verge de Queralt. 1916. 
(12) Hemeroteca de la Vanguardia
(13) Hemeroteca de la Vanguardia
(15) Hemeroteca de la Vanguardia. 1927
(16) Salvador Redó Martí i altres autors- Menjar, beure i dormir. Aproximació històrica i comtemporània a l'hostaleria del Bages. Gremi d'Hoteleria del Bages. 2003
(17) Hemeroteca de la Vanguardia 
http://hemeroteca.lavanguardia.es/preview/1932/09/09/pagina-5/33336818/pdf.html
(17A) Guia del Automovilista. Cataluña y Pirineos. IG Seix&Barral Herms SA. 1930, p.215
(17B) Guia del Automovilista. 1930. Circuito n. 7. Ed. I.G. Seix & Barral Herms SA. Barcelona. 
(18) Arxiu Comarcal del Bages
(21) Arxiu Comarcal del Bages
(22) Arxiu Municipal de Manresa
(23) Arxiu Municipal de Manresa
(24) Arxiu Municipal de  Manresa).
(25) Fondo Marià Lladó – Arxiu Comarcal del Bages

FOTOS
Foto 1. Any 1909. Inauguració de la línia Manresa-Cardona-Solsona. Foto cedida per Glòria Reus Comallonga
https://www.facebook.com/500567386677334/photos/a.500582363342503.1073741833.500567386677334/781596565241080/?type=1&relevant_count=1 
Foto 4. Manresa. Vista aèria del centre de la ciutat. A l'esquerra, l'església de Sant Pere Màrtir. Al centre, l'edifici de la Caixa de Pensions i l'antic Hotel Sant Domènec. Fotos de l'Escola d'Aviació "Barcelona"
www.todocoleccion.com 
Foto 10. Arxiu Jaume Pons

1 comentari:

  1. Marcel, me parece estupenda la historia de tu pueblo, me recuerda antiguas conversaciones en Zamora

    ResponElimina