Pàgines

dimarts, 23 de febrer del 2016

Hostal de la Molina (Castellar de N'Hug)


Antic hostal del camí ral de la Pobla de Lillet a Castellar de N’Hug que ja era actiu a finals del segle XVIII.

L'hostal de la Molina es trobava a 25 minuts a peu de la Pobla de Lillet, al costat d'una palanca sobre el riu Llobregat a la partida del Clot del Moro. Abans d'arribar a l'hostal es trobaven les pastures del comuns de la Pobla.


El camí ral de la Pobla de Lillet a Castellar de N'Hug passava per sobre la casa de cal Sargantana, la casa de la Molina i la fàbrica Asland, el pas de l´ós, la farga de St.Vicenç de Rus, el molí de la Farga de Rus, la Farga vella, l’hostal les Fonts, el molí de Castellar i el poble de Castellar de N’Hug.


A finals del segle XVIII el viatger Francisco de Zamora tot fent el camí de Puigcerdà a la Pobla va parar-se a l'hostal a dinar :

1787, 1 de setembre :”Comimos en el mesón de la Molina, en el término de la Pobla, y en sus cercanías hay algunos prados buenos, a los que ponen estiércol de dos en dos años. Desde esta venta empiezan los pastos comunes del término de la Pobla, y en ellos se encuentran grandes manadas de ganado lanar, como de dos mil cabezas. No hay árboles en estos montes, no obstante de haber grandes trozos de terreno con muchos troncos cortados. Siempre se va subiendo por estas montañas, sin encontrar casas ni gentes, de modo que desde Puigcerdà a la Pobla es un verdadero desierto..” (1)

1899. L'excursionista Arthur Osona comenta : Hostal de la Molina. Alt. apr.1350 metres ... Guía: molt pràctich, En Isidro Perramón, lo matelot del hostal.” (2)

1902. Eusebi Güell va impulsar la creació de la fàbrica de ciment Asland, que s'estava cosntruïnt a 5 minuts a peu de l'hostal de la Molina. 

1905. César August Torras del CEC també en fa una referència: "Situat prop del riu. Davant de l’hostal s’atravessa’l Llobregat". (3)


Molí del Clot del Moro


SITUACIÓ

Latitud : 42.25840
Longitud: 1.97472
42°15'30.2"N 1°58'29.0"E

ESTAT ACTUAL

En ruïnes.


FONTS CONSULTADES :

(1) Francisco de Zamora, Diario de los viajes hechos en Cataluña, p.95
http://www.raco.cat/index.php/RevistaGeografia/article/viewFile/46036/56841
(2) Arthur Osona - Guia itinerària de les regions del Llussanès, Pyrineus ... p. 83
(3) César August Torras - Col.lecció Pirineu Català - El Berguedà- Vol. V, p. 127

FÀBRICA ASLAND - MUSEU DEL CIMENT
http://tempusfugitlapobla.blogspot.com.es/2015/11/fabrica-de-ciment-asland.html
http://www.museuciment.cat/cat/home.php
https://ca.wikipedia.org/wiki/F%C3%A0brica_de_Ciment_Asland

FOTOS
Carles Fígols - 2007

Cap comentari:

Publica un comentari a l'entrada