Pàgines

dijous, 15 de desembre del 2016

Hostal la Bufa (Collsuspina)


Antic hostal situat al peu del camí ral que anava de Manresa a Vic. Amb el temps les noves carreteres i els cotxes van anar canviar el sistema de transport i l'antic hostal va anar perdent la seva funció original.

1820. Es creu que la casa fou construïda en aquesta data però no hi ha cap llinda amb data que ho acrediti.

1853. Es posa en funcionament la nova carretera que en molts trams anava paral.lela al camí ral. Cal destacar l'obra dels ponts que creuaven els torrents construïts amb voltes de rajola. 




1861. Data d'una posible rehabilitació de la teulada de la casa. Es va trobar una inscripció gravada en una teula de la teulada (PERE PRESSEGUER 1861) quan es va fer la rehabilitació de la casa l'any 2013.

1880. A l'arxiu municipal de Collsuspina s'han trobat referències de l'hostal del onclos, i per la ubicació es creu que podria correspondre al nom original que tenia l'hostal.

1922. La casa de la Bufa figura en el mapa planimètric del municipi de Collsuspina. (1)


1924. 8 de juliol. Un dels 37 cotxes que formaven la comitiva del rei Alfons XIII va patir un accident al revolt de la Bufa (o revolt del rei), quan tornaven de Vic en un viatge per terres catalanes. A resultes de l'accident van morir dos guardes d'assalt. Com a curiositat dir que trobareu una foto de l'accident penjada en un paret de l'interior de la casa.

1924. 10 de juliol. Data de l'enterrament dels dos membres de la comitiva reial al cementiri de Vic. Com agraïment pel tracte rebut el rei Alfons XIII va fer regalar una llitera mòbil a la Creu Roja de Moià, detall que encara avui es conserva.

2002

2005

Del 2003 a l'hivern del 2005 es van fer obres de rehabilitació a la Bufa.



2013. 2 d'agost. L'antic hostal va tornar a obrir portes reconvertit en un bar-restaurant, a càrrec de Miquel Vallejo i la seva familia: "Ens proposem recuperar la seva activitat de lloc de repòs i refrigeri per a passar una estona agradable prenent una copa o menjant alguna cosa".


2014. 8 de juliol. Es celebra el 90 aniversari de l'accident del revolt de la Bufa.

2014. 2 d'agost. S'inaugura l'exposició "La bufa del rei" aprofitant la celebració del primer aniversari de la rehabilitació de la casa com a bar restaurant.

2016. 8-21 d'octubre. La Bufa organitza l'exposició "Collsuspina camí de pas".


EL NOM DE LA BUFA

"Possiblement el nom li van donar els treballadors de la carretera (abans coneguda com a transversal Tarragona  Palamós). Sembla ser que a les brigades hi havia treballadors aragonesos, catalans i andalusos. Abans existien dos antics hostals, ja desapareguts, anomenats La Venta i La Manxa. Sembla ser que el sector català van posar-li en nom de La Bufa per continuar amb el tema del vent i laire. Fruit daixò ha quedat una cantarella popular que diu: La Venta és tancada, la Manxa ja no hi és, i la Bufa, bufa, bufa que rebufarà”. (2)


DESCRIPCIÓ DE LA CASA

"Casa de planta rectangular, coberta amb teulada a dobles vessant amb carener perpendicular a la façana principal que s'obre a ponent, A la banda de llevant tanca l'espai de l'antiga era, una palliça amb porta accessible des de la carretera. Té planta baixa i pis, amb la porta principal a ponent. Únicament conserva una llinda de finestra amb una inscripció amb les inicial JHS. Al costat nord de la casa hi ha una granja en desús de planta baixa i dos pisos i, a la façana sud d'aquest, destaquen unes restes d'una antiga façana de pedra amb un gran arc rebaixat que seria d'un antic cobert. (3)

Protecció: legal. PEU Cat. Masies, 27/5/2013.


FONTS CONSULTADES

(1) http://cartotecadigital.icgc.cat/cdm/singleitem/collection/minutes/id/1095/rec/4
(2) Informació facilitada per Miquel Vallejo de la Bufa
(3) Maria del Agua Cortés Elía. Memòria del mapa de patrimoni cultural de Collsuspina. Diputació de Barcelona


LA BUFA
https://www.facebook.com/Antichostaldelabufa/
https://m.facebook.com/Antichostaldelabufa/
http://moianesmes.cat/project/la-bufa/
https://www.tripadvisor.es/ShowUserReviews-g2559423-d10116450-r359443143-Bar_Restaurant_La_Bufa-Collsuspina_Catalonia.html

FOTOS
Foto 1: Postal d'un fotògraf de Vic (cedida per Miquel Vallejo)
Fotos: Miquel Vallejo de la Bufa
Fotos : Carles Figols. Desembre 2016
Fotos : Feliu Añaños Masllovet. Galeria fotogràfica del Moianès. Moianes.net
http://www.moianes.net/galeria/displayimage.php?album=search&cat=0&pos=0
http://www.moianes.net/galeria/displayimage.php?album=search&cat=0&pos=1

Cap comentari:

Publica un comentari a l'entrada