Pàgines

divendres, 31 de maig del 2019

Hostal del Nen Xic (Gombrèn)

Antic hostal del carrer Carbasser de Gombrèn.

1893Els dies 8 i 9 d'octubre de 1893 alguns socis del Centre Excursionista de Catalunya van fer una excursió a Sant Jaume de Frontanyà. Van sortir de Barcelona amb tren fins a l'estació de Ripoll. Després de dinar van marxar en direcció a Gombrèn on es van allotjar a l'hostal del Nen Xich. A l'endemà van seguir en direcció a Sant Jaume de Frontanyà per passar la nit al poble d'Alpens 

"Per fi arribàrem á dit poble. Una nuvolada negre y dolenta que'ns acompanyava desde Ripoll s'obrí per totes bandes y un devassall d'aigua caigué á doll fins fer impossible l'anada. No tinguérem altre recurs qu'entrar á Gombreny y deixar corre lanar á dormir á la Pobla de Lillet com era el nostre projecte. Anàrem á parar á l'hostal del Nen Xich, únich que hi hà en lo poble. Més, quina població més antiga!
(..) Mentrestant la nit havia anat pujant y embolcallantho tot ab sa foscuria. En l'hostal, iluminats per un fosch llum d'oli, uns quants homes, acompanyantse de grans crits y cops de puny á la taula, jugaven á cartes. ¡ Que trista és en eixos pobles de la montariya la inacció, y quin vici niés dolent lo del joch, que tant s'hi desenrotlla! L'atmòsfera era pesadíssíma y l'escena més qu'aburrida". (1)

1899. L'excursionista Arthur Osona en fa referència : "Hostal: Can Nen Xich. Guía: lo esmentat Nen Xich es lo més práctich de la regió". (2)

"Continuant amb el carrer Carbasser, entre mig hi tenim: a la dreta la casa de Cal Frare avui Cal Julià (al fons els col.legis); a la esquerra Cal Nen Xic, Cal Mixeras, Cal Xicu, Cal Pere Pau, Cal Pep Vilà o Cal Murgou, les Monges o l'Hospital, Cal Xana, els col.legis i l'Ajuntament (avui Museu Comte Arnau). Quasi totes les cases de l'esquerra tenen l'entrada pel carrer paral.lel dels Porxos, encara que es comuniquin pel carrer Carbasser. Actualment en aquesta zona només hi viuen dues famílies". (3)



(1) Bulletí del Centre Excursionista de Catalunya
http://ddd.uab.cat/pub/butcenexccat/butcenexccat_a1895m7-9v5n18.pdf
(2) Arthur Osona. Guia-Itineraria del Llussanés de las concas del Llobregat, del Cardoner y del Segre, de las serras de Busa, Cadí, Bescaran y Pyrineus, ab la Cerdanya. 1899, p. 55
(3) Vigueras Pérez, Joan. Redescobrint Gombrèn i el seu entorn. Ajuntament de Gombrèn. 2019 p. 40

Cap comentari:

Publica un comentari a l'entrada